POPULARIZACIJA KLASIKA

Jednim klikom do Tolstoja na tabletima i telefonima

18.10.2013 u 09:30

Bionic
Reading

Ruski projekt Sve od Tolstoja u jednom kliku čitavo će stvaralaštvo toga pisca učiniti dostupnim na tabletima i pametnim telefonima. Sudeći po interesu volontera, projekt već sada izaziva golem interes javnosti

Projekt u sklopu kojega će biti digitalizirana sva djela Lava Tolstoja već u samom startu izazvao je veći interes od očekivanog. Tisuće poklonika djela ruskog pisca iz čitavog svijeta prijavilo se za volontiranje i sudjelovanje u projektu Tolstojevog muzeja u Moskvi, prenosi Guardian.

Digitalizirana će biti sva poznata djela Lava Tolstoja, ali i njegove manje poznate priče, dnevnički zapisi te pisma pohranjena u muzeju i obiteljskoj zakladi.

'Naravno da smo svjesni toga da su neki njegovi romani dostupni na internetu, ali ne i većina njegovih djela. Muzej želi biti otvoren i dostupan svima, osobito mlađima, kako bi bili upoznati s Tolstojevom ostavštinom. Odlučili smo im olakšati te učiniti ih dostupnima korisnicima iPada i e-čitača poput Kindlea', rekla je Fjokla Tolstaja, prapraunuka Lava Tolstoja, dodavši da je Tolstoj pred kraj života rekao da za svoja djela ne želi novac, već ih samo želi pokloniti ljudima.