postavljen davne 1898. godine

Jedan od najznačajnijih spomenika u Hrvatskoj jučer je demontiran i upućen na restauraciju

05.10.2022 u 10:05

Bionic
Reading

Spomenik 'Umirući vojnik', djelo kipara Roberta Frangeša Mihanovića, u utorak je demontiran iz osječkog Parka kralja Držislava, i biti će upućen na restauraciju u Zagreb, izvijestili su u utorak iz Osječko-baranjske županije

Spomenik poginulim vojnicima i časnicima 78. pješadijske domobranske pukovnije generala Josipa Šokčevića u Osijeku je postavljen 1898. godine. Nekoliko je puta mijenjao mjesto, a od 1996. godine nalazi se na današnjoj lokaciji u Parku kralja Držislava.

Iz Županije su priopćili kako će, na inicijativu osječkog Muzeja likovnih umjetnosti spomenik biti prevezen u Zagreb, u ljevaonicu pri Akademiji likovnih umjetnosti, gdje će biti obavljen proces restauracije i konzervacije. 

Na spomeniku će biti činjeno nekoliko restauratorskih zahvata, u skladu s konzervatorsko-restauratorskom strukom. Najavljen je da će radovi trajati do 30 studenog ove godine, kada se spomenik vraća u Osijek. Predviđeno je da se vrati na svoju originalnu poziciju, a to je Perivoj kralja Tomislava, navodi se u priopćenju.

Spomenik "Umirući vojnik" je podignut na inicijativu preživjelih pripadnika 78. Šokčevićeve pukovnije, u čast brojnim poginulim suborcima u Austrijsko-pruskom ratu 1866. godine.

Ovo djelo kipara Roberta Frangeša Mihanovića (Sremska Mitrovica, 1872. - Zagreb,1940.) smatra se jednim od najznačajnijih javnih spomenika hrvatske moderne i prvom impresionističkom skulpturom u hrvatskoj umjetnosti.

Spomenik je izliven u svijetloj nepatiniranoj bronci, a postavljen je na visoko kameno postolje. Skulptura je oblikovana u dinamičnoj kompoziciji koja prikazuje trenutak ranjavanja vojnika, a na skulpturi se isprepliću elementi secesije, simbolizma i impresionizma.