drevni japodi

Blaga i totemi zaboravljenih gorštaka iz Like

  • Autor: Tina Barbarić
  • Zadnja izmjena 29.06.2017 09:37
  • Objavljeno 27.06.2017 u 11:31
Japodi

Japodi

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Igor Krajcar AMZ

Na izložbi 'Japodi, zaboravljeni gorštaci', koja se u Arheološkom muzeju u Zagrebu, u suradnji sa Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine, otvara 29. lipnja, moći će se vidjeti predmeti od keramike, bronce, jantara i stakla koje su izrađivali 'snažni i divlji narod', Japodi. U posljednjem tisućljeću stare ere živjeli su u Gorskoj Hrvatskoj i sjeverozapadnom dijelu doline rijeke Une

Japodi su, sudeći po arheološkim nalazima, nedvojbeno živjeli već od kraja 10. st. pr. Kr., a po vijestima grčkih pomoraca na Jadranu iz 6. st., prvi ih spominje Hekatej (Hekataios). Nakon pada pod rimsku vlast su dijelom romanizirani Japodi tu većinom nastavili živjeli bar do propasti Rimskog carstva, tj. ukupno tisućljeće i pol.

  • +13
  • +10

Japodi - drevni narod Like

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Igor Krajcar AMZ

U njihovu šarolikom društvenom ustroju najvažniji su bili rudari, kovači, seljaci, pastiri, i ratnici. Japodski seljaci su uzgajali raznoliku stoku, žitarice i mahunarke. Njihova umjetnost ima razmjerno malo osobitosti i uglavnom je mješavina raznih ilirskih, panonskih, rimskih i grčkih utjecaja. Njihovi su ukrasi iz metala i od jantara kao ogrlice, te spiralni i trokutasti privjesci. Prije dolaska Rimljana Japodi su uglavnom bili nepismeni i tek nakon rimskih osvajanja se kod njih nalaze vlastiti nadgrobni natpisi na latinici. Zato je njihov jezik ostao većinom nepoznat i jedini zapisi o tom su njihova nadgrobna imena (tafonimi) i od Rimljana popisan mjestopis japodskih naselja i rijeka (toponimi).

Obožavali Vodenboga Bindusa

Japodi su po vjeri bili mnogobošci, a glavni bog bio je Vodenbog Bindus, a ruševine čijeg su hrama nađene kod Bihaća. Japodski etnički totem je bio lik konja, a također su štovali i svete zmije kao duhove svojih predaka. Prema rimskim izvorima japodski gradovi imali su organiziranu lokalnu samoupravu s glavnim gradom Metulumom kod današnjeg Josipdola.

Pored izloženog materijala na izložbi će biti predstavljen i bogat izložbeni katalog na hrvatskom i engleskom jeziku. Stručna vodstva, kreativne radionice i popularna predavanja bit će dostupna tijekom cijelog trajanja izložbe koja se zatvara 17. rujna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!