U MIMARI

Jagoda Popović izlaže slike nadahute glazbom Igora Stravinskog

08.06.2018 u 15:22

Bionic
Reading

Muzej Mimara u Zagrebu 11. lipnja otvara izložbu Jagode Popović, 'Hommage à Stravinski,' na kojoj će renomirana slikarica predstaviti 15 radova posvećenih velikom svjetskom glazbenom geniju Igoru Stravinskom

Nakon vrlo zapaženog likovnog ciklusa slika i asemblaža nastalog prema Vivaldijevim 'Četiri godišnja doba' (2015.), Jagoda Popović na novoj izložbi u Mimari predstavlja radove inspirirane ponovno glazbom, ovoga puta baletom 'Posvećenje proljeća' (Le Sacre du Printemps) Igora Stravinskog.

'Umjetničinom ekspresivnom rukopisu, naglašene dramatične i slobodne geste iznimno je odgovarala Vivaldijeva barokna pulsirajuća ritmičnost muzičkog materijala, što u novom ciklusu slika dovodi do sasvim nove razine', kaže kustosica Iva Körbler o 'Hommage à Stravinski' koja uključuje 15 akrilika na platnu velikih formata.

'Od razarajuće snage plesa i glazbe do sasvim meditativnih dionica, gdje se djevojka očito miri sa smrću i činjenicom da tijelo i život žrtvuje bogu, i da se nikada neće ostvariti kao majka koja daje i daruje novi život, u svakoj pojedinoj slici Jagode Popović za to pronalazimo adekvatni likovni trag', piše Körbler i dodaje da je 'gestualna apstrakcija spojena s tragovima figure tijela rezultirala likovnim rukopisom i stilom koji se već sada može smatrati autentičnim izričajem Jagode Popović'.

'U njemu umjetnica pokazuje raspone vlastitih mogućnosti. To je nova faza njezinog stvaranja koja otkriva koliko je glazba važan element svakodnevnog života umjetnice, i zašto je s vremenom postala logičan poticaj i motiv njezinog slikarskog izraza', tvrdi Körbler.