'Vlaho Bukovac u Europi '

Izložba Vlahe Bukovca u Galeriji Klovićevi dvori tematizira život i opus velikog umjetnika

03.02.2022 u 11:48

Bionic
Reading

Izložba će se održati od 17. veljače do 22. svibnja u Galeriji Klovićevi dvori, a u najavama stoji kako će u kronološkom slijedu predstaviti Bukovčev život i djelo, dubinski analizirati brojne epizode Bukovčeva života te njihov utjecaj na stvaralaštvo

Izložba "Korijeni i krila. Vlaho Bukovac u Zagrebu, Cavtatu i Beču, 1893.-1903", koja će održati od 17. veljače do 22. svibnja u Galeriji Klovićevi dvori, tematizira život i opus velikog umjetnika iz razdoblja kada je postao važno ime u kulturnom životu.

Nova izložba iz ciklusa "Vlaho Bukovac u Europi" otvara se u godini stote obljetnice Bukovčeve smrti. Iz Klovićevih dvora najavljuju da će ta dugo očekivana i pripremana izložba u kronološkom slijedu predstaviti Bukovčev život i djelo, dubinski analizirati brojne epizode Bukovčeva života te njihov utjecaj na stvaralaštvo.

"Poput romana pred očima posjetitelja odvijat će se svojevrsna drama dolaska, opstanka i odlaska potkrijepljena brojnim dokumentarnim materijalima, arhivskom građom, do sad ne izlaganim djelima i sasvim novim otkrićima", ističu.

Prva izložba iz ciklusa, "Vlaho Bukovac u Parizu, 1878.-1892.", održana 2018., obradila je umjetnikov rad od amaterskih početaka u Sjevernoj Americi, preko školovanja i profesionalnog puta u Parizu, povremenih radnih boravaka u Engleskoj, kao i kratkih, ali plodonosnih predaha u domovini, sve do konačnog povratka u domovinu.

Kako je najavljeno, druga za temu ima Bukovčev život i opus nastao u Zagrebu kad on postaje središnjom ličnošću javnoga kulturnoga života, velikim mentorom mlade generacije likovnih umjetnika, a njegov zavodljivi kolorizam obilježava čitavu generaciju zagrebačkih slikara, prema toj karakteristici nazvanih Zagrebačka šarena škola.

"Zahvaljujući Bukovcu Zagreb će postati središnjim mjestom likovnih zbivanja čiji će utemeljiteljski zahvati prednjačiti pred ostalim gradovima u regiji", napominje se u najavi.

To je bila ujedno i njegova najplodonosnija razvojna cjelina kada je "u sretnim okolnostima stvaralačkog zanosa" ostvario neka od svojih kapitalnih djela.

Unutar izložbe obradit će se i Bukovčev opus nastao u rodnom Cavtatu

Kao dio društvenog života Zagreba i intelektualne elite, Bukovac je portretirao protagoniste ključnih obitelji poput Vranyczanyjevih, Pongračevih, Nossanovih, Miletića, Farkaša, Crnadaka ili Bergerovih.

Unutar izložbe obradit će se i opus nastao u rodnom Cavtatu, kad se Bukovac vraća svojim korijenima (između 1899. i 1902. godine), gdje će, kažu iz Klovićevih dvora, također unijeti novi elan u društvenim i umjetničkim krugovima.

"U stilskom će smislu Bukovac upravo u rodnome gradu dosegnuti svoj stvaralački vrhunac te donijeti najljepša ostvarenja plenerističkog slikarstva", dodaju.

Ondje je boravio oko četiri godine, a potom s obitelji odlazi u Beč, gdje doživljava veliki uspjeh sa samostalnom izložbom što je bilo presudno za kasniji odlazak u Prag.

Djela za izložbu prikupljena su iz brojnih muzejsko-galerijskih institucija diljem Hrvatske i susjednih zemalja te od privatnih vlasnika, čije su mnoge slike potpuno nepoznate današnjoj publici.

Povodom velike obljetnice za vrijeme trajanja izložbe, u travnju, u Galeriji Klovićevi dvori održat će se međunarodni znanstveno-stručni skup "Vlaho Bukovac i njegovo djelo" u suorganizaciji s Institutom za povijest umjetnosti u Zagrebu.

Autorice izložbe su Petra Vugrinec i Lucija Vuković, koautori Iskra Iveljić, Irena Kraševac, Dragan Damjanović i Petar Petrović. Kustosica je Iva Sudec Andreis.

Izložba će biti postavljena u izložbenom prostoru na drugom katu, a za javnost ostaje otvorena od 18. veljače.