od 8. ožujka do 3. travnja

Izložba 'Tijelo - Svijet' Fadila Vejzovića premijerno u Galeriji Josip Račić

04.03.2022 u 09:29

Bionic
Reading

U izboru likovnog kritičara, autora postava Milana Bešlića, odabrano je jedanaest radova u kombiniranoj tehnici nastalih od 2014. do 2022. u kojima umjetnik na nov i maštovit način istražuje temu ženskog tijela

Nacionalni muzej moderne umjetnosti od 8. ožujka do 3. travnja premijerno predstavlja novi ciklus hrvatskog slikara i grafičara Fadila Vejzovića, "Tijelo - Svijet", na istoimenoj izložbi u Galeriji Josip Račić.

U izboru likovnog kritičara, autora postava Milana Bešlića, odabrano je jedanaest radova u kombiniranoj tehnici nastalih od 2014. do 2022. u kojima umjetnik na nov i maštovit način istražuje temu ženskog tijela.

"Novom interpretacijom ženskog tijela Vejzović ga je aktualizirao kao temu u suvremenoj likovnoj produkciji, koja je zacijelo jedna od najvažnijih i najpoznatijih tema u likovnoj umjetnosti čije tragove čitamo već u samom svitanju civilizacije na tamnim stijenama špilja i remek-djelima najvećih majstora kista europskoga slikarstva", napomenuo je u predgovoru.

Bešlić smatra kako umjetnik novim djelima, ulazeći svojim slikarstvom u taj "beskrajni prostor koji sažima ljudsko tijelo u ženskoj formi", ne oblikuje akt, ne opisuje tijelo u njegovoj narativnoj datosti, ne portretira i ne idealizira, već korača u tajanstvene predjele ljudskoga bića, u svemir njegova tijela koji jest svijet, odnosno, sam život.

Fadil Vejzović (Sarajevo, 1943.) od 1962. do 1966. studira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Raula Goldonija, čiji je dugogodišnji suradnik. Od 1969. do danas djeluje samostalno i kao član grupe "Brezovica". Završio je i poslijediplomski studij grafike i slikarstva na Akademie der Bildende Künste u Nürnbergu. Od 1976. do 1986. radi u magazinu "Start" kao ilustrator i grafički urednik.

Među nagradama koje je osvojio za svoj rad su i Posebno priznanje 19. zagrebačkog salona, Nagrada Hrvatskoga bijenala grafike u Splitu, Nagrada 17. zagrebačke izložbe grafike, plaketa Lalin na I. međunarodnom salonu grafike na Rabu.

Izlagao je na nizu izložbi u Hrvatskoj i svijetu, a radovi mu se nalaze se u Zbirci Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu.

Izložbu u Galeriji Račić prati dvojezični katalog na hrvatskom i engleskom jeziku s uvodnim tekstom Milana Bešlića.