40 FILMSKIH FOTOGRAFIJA

Izložba 'Impromptu' snimatelja Marija Delića stiže u Galeriju SC

10.02.2018 u 10:37

Bionic
Reading

Na izložbi 'Impromptu', koja se otvara u subotu u zagrebačkoj Galeriji SC, filmski i televizijski snimatelj Mario Delić pokazat će svoj rad na području fotografije kao medija u kojemu kontinuirano istražuje svijet što ga okružuje

Izložit će se četrdesetak fotografija, većinom crno-bijelih i manjih formata sa snimanja filmova, nastalih u proteklih dvadesetak godina, a izložba će biti otvorena do 24. veljače.

'Iako visoke estetizacije prirodnih čarolija kojima svrsishodno pripada, fotografska slika Marija Delića snimana je spontano, bez prethodnih priprema: poziranja, rasvjete, umjetne, izvještačene kompozicije snimljenih i namještene pozicije snimatelja', ustvrdio je u predgovoru izložbe Željko Marciuš.

Radeći kao direktor fotografije na brojnim setovima od Hrvatske do Maroka i Sirije, Delić je snimao ključne trenutke unutar filmskih produkcija.

Po Marcuišovim riječima, autor je ondje prisutan poput nevidljivoga protagonista koji prisvaja iluziju iluzije filmskih ili mizanscena TV-serija. 'Zapravo, filmskoj dodaje vlastitu fotografsku opsjenu ili odmake od nje - izdvajajući osobni ključni trenutak unutar filmskoga kadra, a češće izvan i između kadrova i scena gdje protagonisti traže filmu usporednu dimenziju psihološkoga bijega između rituala pripremljenih uloga i glume', ocijenio je.

Mario Delić fotografijom se bavi od kasnih osamdesetih i do danas je izlagao na više samostalnih i skupnih izložbi. U Galeriji SC već je izlagao 2005. na izložbi 'I212NYC'.

Direktor je fotografije triju igranih filmova, dvanaest serijala, dvadeset i tri dokumentarna filma te niza drugih filmskih i video formi.

Za rad na dokumentarnom filmu 'Calling The Ghosts' u produkciji Bowery Productions iz SAD-a dijeli nagradu Emmy 1998., a za serijal 'Ana albi dalili - Layla Mourad story' 2009. je dobio nagradu Best Picture Award (Egyptian Broadcast Union).

Aktivan je i kao redatelj glazbenih spotova te autor putopisnih i proznih tekstova. Član je Hrvatskog filmskog saveza, Hrvatskog društva filmskih djelatnika, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i DCS-a (Digital Cinema Society).

  • +46
50 fotografija po kojima ćemo pamtiti 2017. Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell