Prvi put u Hrvatskoj

Zagreb ugošćuje jedinstvenu izložbu na billboard plakatima: Haiku slike Mihovila Rismonda

11.08.2020 u 12:36

Bionic
Reading

U vrijeme korona pandemije koju Zagreb zbog razornog potresa i poplava posebno teško proživljava, po prvi put u svijetu, u Hrvatskoj će se u Zagrebu na billboardima na javnim površinama, od 13. do 26. kolovoza održati izložba haiku slika autora Mihovila Rismonda

Izložba će se održati povodom 10. obljetnice smrti poznatog Zagrepčanina, Vladimira Devidéa, akademika imatemaričara, koji je posebno zaslužan za promociju japanske kulture u Hrvatskoj, naročito haiku poezije.

Za svoj rad akademik je dobio japansko carsko odlikovanje, a dr. Drago Štambuk, pjesnik i diplomat je 2011. godine u čast njemu ustanovio godišnju svjetsku nagradu 'Vladimir Devidé' za najljepšu haiku na engleskom jeziku.

Koncept 'urbane galerije', izložbe slika na billboardima (Art on the Street Exhibition) inventivan je koncept umjetničke izložbe koji se temelji na postavki da se billboardi (velike, plaćene oglasne površine) na javnim površinama u gradovima i na svim ostalim lokacijama koriste za izlaganje umjetničkih radova, a ne samo za objavu raznih plaćenih poruka u svrhu promocije roba, usluga, političkih ideja i sličnoga.

Realizacija izložbe 'U sjećanje na Vladimira Devidéa' predstavlja prvi put u svijetu svjesno i sustavno korištenje većeg broja billboarda za izložbu umjetničkih slika, u ovom slučaju haiku slika. Takvim korištenjem plaćenih oglasnih površina Zagreb će prvi u svijetu postati jedna velika 'urbana galerija', stoji u priopćenju. Izložba se realizira uz potporu Japanskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj i zagrebačke Turističke zajednice.