BIZARNA UMJETNOST

Izložba gaća francuskog predsjednika i belgijskog ministra

19.07.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Malo je poznato da belgijski ministar financija nosi plave prugaste bokserice, ali muzej u Bruxellesu ima za to dokaz

Belgijski je umjetnik Jan Bucquoy objasnio da uokvirene gaće zapravo predstavljaju utopijsku želju za jednakim društvom. 'Da sam Hitlera prikazao u donjem rublju, ne bi bilo rata. Mislim da ovako pridonosim boljem svijetu', rekao je Bucquoy za Reuters i dodao:

'Ako se nekoga bojite, samo ga zamislite u donjem rublju! Nestat će hijerarhije i vidjet ćete da je čovjek kao i svaki drugi. Svi smo mi jednaki, svi smo braća.'

U Bucquoyevu Musee du Slip, odnosno Muzeju donjeg rublja, koji je otvoren u Bruxellesu ranije ovoga mjeseca, izložene su uokvirene gaće koje su donirali uglavnom belgijski umjetnici, pjevači i političari. Svaki je par izložen s potvrdom o autentičnosti, a donator ga je morao barem jednom nositi.

Gaće francuskoga predsjednika Nicolasa Sarkozyja predvidljivo su u bojama francuske zastave, a primjerak belgijske kraljice Fabiole prošli je vikend prodan za 550 eura. Bucquoy na jesen planira izložbu u Parizu, gdje se nada izložiti i primjerak donjeg rublja Carle Bruni, a najveći bi mu trofej bile papine gaće.