'TREĆI REICH'

Izgubljeni Bolañov roman uskoro u knjižarama

15.02.2011 u 12:13

Bionic
Reading

Izgubljeni roman preminulog književnika Roberta Bolaña pod nazivom 'Treći Reich' do kraja godine stiže u svjetske knjižare

Čileanski pisac Roberto Bolaño roman 'Treći Reich' napisao je devedesetih godina prošlog stoljeća. Djelo je pronađeno dovršeno rukom ispisanih dijelova, desetak godina kasnije, nakon autorove smrti 2003. godine.

Prošle godine objavljen je prvi put na španjolskom jeziku. Prema pisanju britanskih medija u proljeće će biti objavljeno prvo izdanje na engleskom jeziku, a ubrzo zatim roman bi trebao stići u knjižare diljem svijeta.

'Treći Reich' donosi priču o Nijemcu Udi Bergeru, koji se odmara u Costa Bravi i biva upleten u borbu s misterioznim lokalnim muškarcem El Quemadom. Njegov odmor se pretvara u noćnu moru, no iako prepuno jezovitih prizora, djelo je vrlo zabavno, otkrila je za Guardian prevoditeljica Natasha Wimmer.

Pjesnik i prozaik Roberto Bolaño rođen u Santiagu 1953, vodio je turbulentan život. Napustio je školu te neko vrijeme proveo u zatvoru zbog svoje podrške Allendeu. Osim u rodnom Čileu, živio je u El Salvadoru, Meksiku i Francuskoj te se naposljetku skrasio u Španjolskoj, gdje je odrađivao honorarne poslove i napisao većinu svojih proznih djela.

Za roman 'Divlji detektivi' 1999. dodijeljena mu je nagrada Rómulo Gallegos, najveće hispanoameričko književno priznanje, a 2008. posthumno je nagrađen s National Book Critics Circle Award for Fiction za roman '2666'. Preminuo je 2003. godine.