'SIĐI, MOJSIJE'

Izbavljenjem iz ropstva i službeno počeo Festival svjetskog kazališta

17.09.2015 u 11:03

  • +3

Predstava 'Siđi, Mojsije'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Festival svjetskog kazališta

Bionic
Reading

Predstava 'Siđi, Mojsije' (Go down, Moses) autorski projekt redatelja, scenografa i kostimografa Romea Castelluccija, u produkciji talijanske kazališne skupine Societas Raffaello Sanzio, službeno je u srijedu u zagrebačkom HNK otvorila 13. festival svjetskog kazališta, koji ove godine u Zagreb dovodi četiri europske kazališne skupine

Skupina Societas Raffaello Sanzio već je poznata zagrebačkoj publici preko Eurokaza, a njihov najnoviji projekt prikazao je niz prvenstveno neverbalnih slika, inzistirajući na liku Mojsijeve majke. Castellucci je radnju smjestio u suvremeni kontekst, čime je problematiku 'izbavljenja iz ropstva' izravno približio suvremenom dobu. Kroz kontemplacije o izbavljenju, postavio je i neka vrlo konkretna pitanja odnosa suvremenog čovjeka prema onostranom.

Naslov predstave 'Go down, Moses', za koju je Castellucci dijelom crpio inspiraciju iz istoimenog književnog djela Williama Faulknera, simbolički je označio potrebu izlaska iz duhovnog ropstva, prizivajući znamenitu duhovnu pjesmu američkih robova, kojom su se poistovjećivali sa židovskim narodom.

U predstavi su nastupili glumci Rascia Darwish, Gloria Dorliguzzo, Luca Nava, Stefano Questorio i Sergio Scarlatella, skladatelj je Scott Gibbons, a na scenografiji su surađivali Massimiliano Scuto i Massimiliano Peyrone

Autor predstave Romeo Castellucci, 1981. osnovao je kazališnu skupinu Societas Raffaello Sanzio, i od tada u brojnim produkcijama djeluje kao autor, redatelj, scenograf, kostimograf te oblikovatelj svjetla i zvuka.

Njegov autorski rad temelji se na sintezi različitih umjetnosti, a redateljski rukopis obilježavaju dramatični potezi koji se ne vezuju primarno uz literaturu, nego stvaraju slikovito, umjetnički kompleksno, vizionarsko kazalište prepuno mašte. Castellucci također piše i eseje o teoriji režije koji odražavaju razvoj njegove ideje kazališta te režira opere i glazbene produkcije. Njegove predstave redovito su pozivane i postavljane na glasovitim svjetskim kazališnim pozornicama i festivalima, a prikazivane su u više od 50 zemalja.

Predstava 'Siđi, Mojsije' igrat će u zagrebačkom HNK i u četvrtak, 17. rujna.

Festival je počeo 15. rujna predstavom 'Pluća' berlinskoga kazališta Schaubühne am Lehniner Platz. U sklopu Festivala bit će prikazane još dvije predstave - 'Višnjik' Antona Pavloviča Čehova u izvedbi belgijskog teatra TG Stan, 17. i 18. rujna u ZKM-u, te predstava 'Moja žena se naljutila' estonskih umjetnika Ene-Liis Semper i Tiit Ojasoo, kojom će kazalište NO99 zatvoriti manifestaciju 27. rujna na Sceni Travno.