traži preispitivanje zakona

Iz HAZU-a ovršili Bukovčevu sliku, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Franceschi kaže kako je taj čin 'crni petak za kulturu‘

05.11.2021 u 16:27

Bionic
Reading

Pozvao je i Hrvatski sabor 'da konačno preispita zakon o HAZU-u, po kojemu je u ovoj državi već oduzeto dovoljno kulturnih dobara iz javnog društvenog i državnog vlasništva i prebačeno u privatno vlasništvo HAZU-a'

Prenošenjem slike 'Mlada patricijka' Vlahe Bukovca iz Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u HAZU, u petak je provedena ovrha temeljem sudske presude, a ravnatelj muzeja Branko Franceschi taj je čin nazvao 'crnim petkom za hrvatsku kulturu'.

'To je crni petak za hrvatsku kulturu i jedan pokazatelj da smo mi kao društvo, nažalost, organizirani tako da je pravo na strani jačeg i moćnijeg', kazao je Franceschi Hini te pozvao Hrvatski sabor da preispita zakon o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU).

Potvrdio je da je u petak u NMMU došao pravni zastupnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti zajedno sa sudskim ovršiteljem i ljudima koji su sliku spakirali i odnijeli. Sve se odvijalo sukladno ovršnom postupku o kojemu NMMU u trenutku same ovrhe nije bio ni informiran, napomenuo je Franceschi.

Po njegovim riječima, sudovi su presudu o slici kao vlasništvu HAZU-a donijeli 'u potpunosti zanemarujući Zakon o muzejima, Zakon o kulturnom dobru, Pravilnik o muzejskom radu'.

'Mi smo zapravo bili prisiljeni sliku predati suprotno mišljenju Hrvatskog muzejskog vijeća, koje je bilo protiv toga da se slika preda Akademiji. Dakle, morali smo silom ovrhe u potpunosti ne poštivati proceduru koja je propisana Zakonom o muzejima', upozorio je.

Podsjetio je da je slika u zbirku NMMU-a - ranije Moderne galerije - uvrštena upravo po odluci HAZU-a, pod upravom HAZU 'koja je aneksirala muzej odlukom saveza komunista 1947. godine, i po čijim uputama je to djelo, i ostala, uneseno u zbirku NMMU-a, te time po zakonu zaštićena kao cjelovito i nedjeljivo kulturno dobro'.

'Ja se sada mogu u ime cijele hrvatske javnosti zapitati u kakvom to društvu i državi mi živimo da institucija koja bi trebala biti vertikala kulture, vertikala intelektualnog odnosa prema stvarnosti, provodi takvu volju nad kulturnom institucijom', rekao je Franceschi.

Upozorio je kako taj proces nije 'proces između muzeja i HAZU-a, već da HAZU ima problem s Ministarstvom kulture i medija, s vladom, s državnim aparatom'.

Pozvao je Hrvatski sabor 'da konačno preispita zakon o HAZU-u, po kojemu je u ovoj državi već oduzeto dovoljno kulturnih dobara iz javnog društvenog i državnog vlasništva i prebačeno u privatno vlasništvo HAZU-a'.

'Ova slika nažalost neće ući samo u povijest umjetnosti nego i prava, kao jedan negativan presedan koji odražava jedno bolesno društvo', zaključio je Franceschi.

Iz Akademije su potvrdili da je slika dopremljena u HAZU te pohranjena u depo Strossmayerove galerije.

Franceschi je rekao da će NMMU na ovrhu uložiti još jednu ustavnu žalbu.