festival MITEM

'Ivanov' zagrebačkog HNK gostuje u Budimpešti

26.04.2018 u 12:35

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem, 5. međunarodnom festivalu MITEM u Budimpešti zagrebački HNK nastupit će 29. travnja s predstavom 'Ivanov' Antona Pavloviča Čehova u režiji Eimuntasa Nekrošiusa, javili su iz HNK

MITEM pet godina zaredom okuplja ugledne svjetske teatre, a ove godine će se uz Hrvatsku predstaviti kazališta iz Belgije, Estonije, Indije, Libanona, Mađarske (National Theatre Budapest), Njemačke (Berliner Ensemble, Theater an der Ruhr), Italije, Rusije (Aleksandrinsko kazalište, Državno kazalište Vahtangov, Tovstonogovo dramsko kazalište Bolšoj), Rumunjske, Srbije, Slovenije, Tunisa i Ukrajine s 27 produkcija. Cilj Festivala je poticanje različitosti i znatiželje te razmjena umjetničkih trendova, stoga je ovogodišnji moto festivala: Rođeni smo za ljubav, a ne za mržnju.

Glumci

U predstavi glume Bojan Navojec, Lana Barić, Dragan Despot, Goran Grgić, Alma Prica, Luca Anić, Luka Dragić, Nina Violić, Slavko Juraga, Dušan Bućan, Ksenija Marinković, Jadranka Đokić, Olga Pakalović,  Franjo Kuhar, Silvio Vovk i Ivan Glowatzky.

Ivanov je jedan od prvih Čehovljevih komada, napisan 1887. godine, nakon čega je autor dvije godine dorađivao predložak, koji je premijerno izveden u Sankt Peterburgu. Zagrebačka premijera predstave održana je 5. svibnja 2017. te je predstava dosada gostovala na više prestižnih festivala i europskih pozornica uključujući gostovanje u Sankt Peterburgu na festivalu Baltički dom gdje je osvojila publiku i kritiku.

Redatelj Eimuntus Nekrošius, jedan od najslavnijih kazališnih redatelja današnjice, stvorio je predstavu koja se preporučuje svakome tko voli pravo, ozbiljno kazalište, onome koji ima vremena i želje „stati na loptu” i odmoriti se u mraku HNK-a od svakidašnje životne jurnjave. Scenograf i oblikovatelj svjetla je Marius Nekrošius, kostimografkinja Nadežda Gultiajeva, oblikovatelj zvuka Tauras Čižaš.

'Iznimna nam je čast da možemo predstaviti Čehovljeva Ivanova u režiji slavnoga Eimuntasa Nekrošiusa na prestižnome međunarodnom festivalu. Ta je predstava već oduševila publiku u Sankt Peterburgu u listopadu prošle godine na festivalu Baltički dom te se nadamo da će i u Budimpešti publika prepoznati ambiciju redatelja i ansambla da kroz Čehovljeve replike opiše tjeskobu našega vremena i naše (ne)mogućnosti snalaženja', izjavila je u povodu gostovanja intendantica zagrebačkoga HNK Dubravka Vrgoč.