ŽILNIK I BUDEN

Iskustvo suočavanja s potkupljivošću umjetnosti

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.01.2014 14:31
  • Objavljeno 27.01.2014 u 14:31
Boris Buden i Želimir Žilnik

Boris Buden i Želimir Žilnik

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo fotografije

Vizualni kolegij Multimedijalnog instituta i kuda.org, u suradnji s Kulturom promjene Studentskog centra u Zagrebu, organiziraju razgovor o 'Uvodu u prošlost' Želimira Žilnika i Borisa Budena, koji će se održati 3. veljače u 19 sati u MM centru (Savska 25). Razgovor s autorima moderiraju Branka Ćurčić i Petar Milat

Na ljeto 2013., filmaš Želimir Žilnik i filozof Boris Buden, zajedno s novosadskim Centrom za nove medije kuda.org, objavljuju 'Uvod u prošlost'.

'Ukratko, nezaobilazni dokument o iskustvu suočavanja s realnošću povijesne regresije, jalovosti kritike, lažljivosti javnosti, ispraznosti znanja, potkupljivosti umjetnosti i naposljetku, rasulom društva u ratu i zločinu.

Ova knjiga nije napisana nikakvim jezikom amaterizma, nego, naprotiv, svojevoljno odabranim amaterizmom jezika, kako u disciplinarnom tako i u lingvističkom smislu. Ne samo što nije napisana nikakvim jezikom historičara ili filmskih teoretičara, ona nije napisana ni hrvatskim jezikom.

I u tome nije mogla naći boljeg uzora od redatelja Želimira Žilnika i njegova filmskog opusa. Za njega, više no za bilo koga na ovim prostorima, vrijedi poučak koji bismo svi trebali upamtiti. Svi mi smo započeli kao amateri. Samo najbolji među nama to su i ostali', stoji u najavi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!