3. do 10. travnja

ZagrebDox najavio filmove iz programa 'Biografski dox' i Želimira Žilnika kao mentora radionice za mlade filmaše

10.03.2022 u 09:48

Bionic
Reading

ZagrebDox, koji će se održati od 3. do 10. travnja u Kaptol Boutique Cinema, u programu Biografski dox donosi dokumentarce o dobitnicima Nobelove nagrade za mir, mladoj znanstvenici, redateljici i filmašu koji je obilježio filmsku povijest Europe

Film "Misija: Pronaći sreću u teškim vremenima", koje je oskarovac Louie Psihoyos korežirao s Peggy Callahan, pruža uvid u prijateljstvo dvojice karizmatičnih duhovnih lidera i boraca za pravdu, mir i slobodu – tibetanskog vođe Dalaj Lame i južnoafričkog nadbiskupa i aktivista Desmonda Tutua.

Dvojica nobelovaca u tom filmu, nagrađenom u Palm Springsu, kroz živahni razgovor raspravljaju o ideji sreće, uz međusobno poštovanje i zdravu dozu zadirkivanja, podsjećajući nas na stalnu potrebu za očuvanjem istinski univerzalnih vrijednosti.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

U središtu filma "Kako ubiti oblak" redateljice Tuije Halttunen ambiciozna je finska meteorologinja koja, nakon što prihvati poziv da sudjeluje u istraživanju o stvaranju umjetne kiše u pustinjskoj klimi Ujedinjenih Arapskih Emirata, shvaća da projekt nosi i brojne moralne dileme.

"Ovaj opservacijski, ambijentalni dokumentarac o oblacima, ekološkom inženjeringu i odlukama koje mogu imati dalekosežne posljedice premijerno je prikazan na festivalu CPH:DOX, a na Filmskom festivalu u Jihlavi osvojio je nagradu za najbolji film o prirodi", podsjećaju sa zagrebačkog festivala.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

U "izravnom i dirljivom" filmu "Brave, ključevi, voda, drveće" britanska umjetnica i filmska autorica Penny Andrea suočava se s vlastitom bolešću, i to uz pomoć umjetnosti, koristeći se samo vlastitim crtežima i glasom.

Festivalski hommage Želimiru Žilniku

Dokumentarni film "ŽŽŽ (Žurnal o Želimiru Žilniku)" Janka Baljka posveta je velikom redatelju Želimiru Žilniku, filmašu specifičnog stila dokudrame s dosljednim i iskrenim zanimanjem za probleme radničke klase, i njegovu više od pola stoljeća dugom filmskom djelovanju.

Film ga prati dok nastoji dovršiti svoje desetljećima zagubljeno rano ostvarenje Sloboda ili strip, cenzurirano prije 50-ak godina, te u formi svojevrsnog filma ceste vodi kroz vrijeme i prostor, uz posjete lokacijama na kojima su snimana Žilnikova prethodna ostvarenja, među kojima su i berlinskim Zlatnim medvjedom nagrađeni "Rani radovi".

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Na ZagrebDoxu će se prikazati i pet Žilnikovim kratkometražnih filmova snimljenih sredinom 1970-ih u Münchenu: Inventar, Javno pogubljenje, Kućni red, Pod zaštitom države i Rastanak.

"Objedinjeni temom nesigurnih uvjeta života za marginalne društvene skupine poput gastarbajtera, ovi su filmovi zorni primjeri autorove angažirane prakse i beskompromisnog uvjerenja da filmski medij treba biti u službi onih kojima prijeti istiskivanje prema rubovima društva", napominje se.

Želimir Žilnik će na ovogodišnjem festivalu biti i jedan od mentora programa ZagrebDox Pro namijenjenog studentima i mladim filmašima.