FOTO IZLOŽBA

Intimna povijest Vladimire Spindler

31.10.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Otvaranje izložbe 'Razglednice djetinjstva' održat će se 5. studenog od 19 sati u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića: autorica objašnjava kako se odlučila prikazati djetinjstvo svoje dvoje djece, Renea i Maše

Renomirana fotografkinja Vladimira Spindler (1976) priprema svoju četvrtu samostalnu izložbu fotografija, ovoga puta u malo neobičnijem izdanju. Umjetnica koja je sklona romantičarskim fotografskim vizurama, odlučila je prikazati dio odrastanja svoje dvoje djece, Renea i Maše, kroz niz fotografija otisnutih u formi razglednica. 

'Htjela sam izaći van s intimnom pričom jednog odrastanja. Ubrzo će biti veliki i bit će kasno. Izložbu sam odlučila postaviti u knjižnici Bogdana Ogrizovića, budući da je to mjesto na kojem moja djeca svakodnevno posuđuju knjige, uče i odlaze na internet. Tamo ih svi znaju. Odrasli su u toj knjižnici. A tu je i Cvjetni trg, isto mjesto odrastanja. U mojim prolascima njime često mi cvjećari, kokičari, tete iz prodavaonice bombonijera Kraš i tete koje prodaju Ledo sladolede dovikuju: 'Upravo je prošao Rene!' 'Maša je danas svratila' ili 'Isuse kako su već veliki, gledamo ih godinama'.

'Dugo sam razmišljala kako da izložba odskoči od ostalih. Naime, važna mi je jedinstvena priča i da svaka izložba ima neku svoju specifičnost. Pao mi je na pamet naziv 'Razglednice djetinjstva' te ideja da ću prezentirati fotografije na taj način. No ne želim previše otkrivati, dođite i sami se uvjerite na izložbi koja će trajati dva tjedna', objasnila je umjetnica s kojom smo razgovarali i o budućim projektima.

'Ubrzo nakon toga slijedi nova izložba o prosvjedima u Zagrebu, sasvim drugačijeg karaktera', najavila je.

Vladimira Spindler ima status slobodne umjetnice, a za novine fotografira od 1998. godine. Bila je dugogodišnja fotografkinja dramskog kazališta Gavella i surađivala je u raznim časopisima (Tjednik, Mila, Cosmopolitan, Elle, Globus) te na brojnim projektima izrade CD-a za različite glazbenike poput Olivera Dragojevića, Lee Dekleve, Kristijana Beluhana, Antonije Šole, Mayalesa. Proteklih sedam godina stalna je suradnica Glorije IN i Glorije.