kulturni vodič

Imate li pet minuta? Izabrali smo najzanimljivija kulturna događanja ovaj tjedan

12.02.2024 u 15:39

Bionic
Reading

Počevši od danas, naša će redakcija svakog ponedjeljka birati pet najzanimljivijih događanja u kulturnom životu Zagreba i šire okolice

U poplavi PR sadržaja ponekad se teško snaći. Međutim, naša je redakcija pronašla rješenje za vas - svakog ćemo ponedjeljka probirati svoje e-mail pretince kako bismo sastavili petominutni kulturni vodič za događanja koja ne smijete propustiti. Ovog smo tjedna izabrali dvije filmske projekcije, jednu izložbu, jedno predstavljanje knjige i jedan koncert. Petak i nedjelju smo preskočili; petak jer je sadržaja previše, nedjelju jer je sadržaja nedovoljno. Budući da se prvi mačići bacaju u vodu, naš će se prvi kulturni vodič fokusirati na Zagreb, uz iznimku filmskog izleta u Rijeku.

Ponedjeljak, Kinoteka

Nakon što je uspješno održana u Zadru, u Kinoteci danas počinje filmska poslastica Filmšnite, odnosno kraći ciklus filmova iz zemalja njemačkog govornog područja - Austrije, Njemačke i Švicarske. Prikazat će se četiri filma: hladnoratovski triler Timma Krögera o tajnama kvantne mehanike 'Teorija svega', povijesna crna komedija Frauke Finsterwalder 'Sisi & Ja', dokumentarac 'Elfriede Jelinek - jezik pušten s lanca' o životu istoimene slavne književnice i hvaljeni film Margarethe von Trotta 'Ingeborg Bachmann - putovanje u pustinju', o životu najveće austrijske pjesnikinje Ingeborg Bachmann i njenoj vezi sa švicarskim piscem Maxom Frischom, koji otvara ciklus večerašnjom besplatnom projekcijom.

Izvor: Društvene mreže

Program su omogućili Austrijski kulturni forum, Goethe-Institut Kroatien i Veleposlanstvo Švicarske Konfederacije u Hrvatskoj, a raspored zagrebačkih projekcija potražite ovdje. Ciklus također gostuje u riječkom Art kinu počevši od četvrtka - raspored riječkih projekcija je ovdje.

Utorak, MSU

Prošlog je petka, točno na autorov rođendan u Muzeju suvremene umjetnosti otvorena retrospektivna izložba posvećena opusu Toma Gotovca - 'Tomislav Gotovac a.k.a. Antonio G. Lauer: Uzlazno silazna genealogija', kustosa Pierrea Bal-Blanca, koji je izložbu postavio u suradnji s Vesnom Meštrić iz MSU-a i Darkom Šimičićem iz Instituta Tomislav Gotovac. Gotovac je izazivao kontroverze tijekom svoga života, no danas je njegov rad visoko cijenjen u umjetničkim krugovima diljem svijeta i radovi mu se nalaze u prestižnim međunarodnim zbirkama. Također, Gotovac je bio i ostao dio zagrebačke urbane i popularne ikonografije, omiljen kod široke publike zbog provokativnih akcija i performansa.

Tom Gotovac Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MSU

Izložba ostaje otvorena do 19. svibnja, više o njoj pročitajte ovdje i ovdje, a informacije o radnom vremenu Muzeja i cijenama ulaznica potražite ovdje.

Srijeda, Udruženje hrvatskih arhitekata

Na prvom katu zgrade čija je adresa Trg Bana Jelačića 3 u 18 sati bit će predstavljena knjiga publicista Saše Šimprage 'Grad je sinteza - razgovori Saše Šimprage o Zagrebu', čovjeka koji se svojom inicijativom 1postozagrad niz godina bori za bolji javni prostor. Šimpragina druga knjiga predstavlja njegove intervjue s raznim stručnjacima u polju za portal vizkultura.hr. Knjigu će na promociji predstaviti autor svih razgovora u knjizi Saša Šimpraga, urednici Jelena Pašić i Ivan Dorotić, dizajner Zoran Đukić te gosti sugovornici: povjesničarka umjetnosti Silva Kalčić i krajobrazni arhitekt Marijo Spajić - predsjednik Udruženja krajobraznih arhitekata Hrvatske, čiji se razgovori također nalaze u sadržaju knjige.

Knjiga 'Grad je sinteza može se kupiti na promociji po cijeni od 35 eura ili narudžbom putem e-maila info@vizkultura.hr

Četvrtak, Dokukino KIC

'Beskrajno sjećanje' dokument je bezuvjetne ljubavi načete Alzheimerovom bolešću između dvoje istaknutih javnih ličnosti u Čileu - slavnog novinara i pisca Augusta Góngore, prominentnog kroničara zločina u doba Pinochetova režima i glumice, aktivistice i bivše ministrice kulture Pauline Urrutie. Autorica Maite Alberdi 10 je godina dokumentirala njihov odnos. Alberdi je prva čileanska filmašica nominirana za nagradu Oscar, i to za dokumentarac 'Agent krtica' ('Mole Agent') 2021., također u distribuciji Restart Labela. Dokumentarac 'Beskrajno sjećanje' dosad je osvojio niz zavidnih priznanja, između ostalih nagradu za najbolji dokumentarac prošlogodišnjeg Sundance Film Festivala (World Cinema Documentary Competition), a na Berlinaleu je bio drugi po glasovima publike u programu Panorama.

Izvor: Društvene mreže

Film se počinje prikazivati u Dokukinu KIC, premijera je u četvrtak, a raspored projekcija potražite ovdje.

Subota, Močvara

Gaye Su Akyol, o kojoj smo već pisali, je kantautorica, slikarica i antropologinja rođena 1985. u Istanbulu. Prije nego je započela solo karijeru bila je u bendovima Mai, Toz Ve Toz i Seni Görmem İmkansız. Prije 10 godina izdala je album prvijenac 'Develerle Yaşıyorum' ('I’m Living With Camels'), a u realizaciji joj je tad pomogao tročlani bend Bubituzak. Ona u svom izričaju miješa tradicionalne turske melodije i njihove tipične strukture s elementima psihodelije, surf rocka i grungea. Naravno, sve to uz njen hipnotički vokal i prstohvat nekonvencionalne teatralnosti koja svakako ide uz njen lik i djelo. Kao glavne uzore navodi tursku klasičnu glazbu koju je slušala uz svoju majku, a zatim Nirvanu i Kurta Cobaina.

Izvor: Društvene mreže

Vrata se otvaraju u 20 sati, koncert počinje u 21 sat, a ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 24 eura potražite ovdje.