'HRVATSKA U EUROPI'

Identitet i raznolikost domaćih krajolika

24.01.2014 u 10:02

Bionic
Reading

U velikoj izložbenoj dvorani Gradskog muzeja Virovitica otvorena je izložba fotografija nizozemskoga umjetnika i fotografa Berta Teunissena 'Domaći krajolici - Hrvatska u Europi'

Impresioniran jednostavnošću i iskrenošću običnih ljudi u njihovim domovima Teunissen ih već 16 godina fotografira koristeći samo prirodno svjetlo za stvaranje atmosfere pa fotografije podsjećaju na slike starih majstora nizozemske škole, osobito na interijere kakve su slikali Johannes Vermeer i Pieter de Hooch

Teunissenovi radovi pripadaju nizozemskoj tradiciji koja naglašava i sublimira intrinzičnu vrijednost svakodnevnog života.

'Ciklus se bavi identitetom i raznolikošću, a svaka zemlja, svaka regija ima svoju vlastitu posebnu kulturu, prepoznatljivu u njezinim domovima, običajima, kuhinji i tradicijama', rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej te dodala kako istodobno, zbog brojnih aspekata koji su im zajednički, ove dokumentarne slike čine jedinstven i međusobno povezan korpus.

Riječ je o jezgrovitoj slici koja obiluje informacijama o običajima, odjeći, vjeroispovijesti i gospodarstvu, što ih promatrač treba odgonetnuti i raščlaniti u tradiciji slikarstva starih majstora', rekla je Kulej.

U Hrvatskoj je fotografirao interijere i njihove stanovnike u malim mjestima poput Drenovca, Brekinske, Bučja i Gaja 2010. godine. U ciklusu se nalazi približno 800 fotografija interijera iz svih krajeva Europe koji su opsežno izlagani i objavljivani u Europi i SAD-u.

Izložbu je otvorila veleposlanica Kraljevine Nizozemske Stella Ronner-Grubačić