POSLUŠAJTE PETU EPIZODU

I Nina Violić u projektu Montažstroja za reproduktivna prava žena

24.04.2017 u 14:26

Bionic
Reading

Novi nastavak audio-drame CIJANKALIJ §218 donosi priču o ilegalnom pobačaju, a u petoj epizodi uz glavnu junakinju koju glumi Tihanu Lazović pojavljuje se i Nina Violić.

Prodavač novina Kuckuck (Ante Perković) u svom kiosku skriva Paula (Adrian Pezdirc) i Maxa (Dado Ćosić) – mlade radnike koji bježe od policije. Iz dnevnog tiska radnici saznaju da je za Paula raspisana potjernica s nagradom zbog organizacije štrajka. U kiosk iznenada dolazi Hete (Tihana Lazović) i moli Paula da na njoj upotrijebi instrument za izvršenje pobačaja… Svi su joj do sada odbili pomoći, hoće li to učiniti i Paul?, kratak je sadržaj pete peizode zvučne rekonstrukcije drame CIJANKALIJ §218 u režiji Montažstroja.

Drama Cijankalij §218 izvorno je napisana za kazališnu pozornicu i podijeljena je u 8 prizora. Njezina zvučna rekonstrukcija podijeljena je u 8 epizoda.

Petu epizodu možete poslušati ovdje.

Radnja audio-drame događa se u Berlinu 1929. godine u radničkoj četvri Wedding dok je na snazi bila zakonska zabrana pobačaja. Projekt CIJANKALIJ §218 je svojevrsna multimedijalna povijesna čitanka koja nam može pomoći da odgovorimo na pitanje: Hoće li jedna proleterska tragedija iz 1929. godine postati farsa naše budućnosti? Hoće li priziv savjesti, uz druge suptilne mehanizme, zamijeniti paragraf 218, stoji u najavi četvrte epizode audio-drame kojom se umjetnička skupina Montažstroj uključila u javnu raspravu o pravu na slobodno odlučivanje o rađanju djece.