'd'r)ugo sjećanje

Hvaljena domaća izložba o ratovima i povijesti na ovim prostorima otputovala u Beograd

04.07.2017 u 10:32

Bionic
Reading

Izložba 'D(r)ugo sjećanje', s dizajnerskim i umjetničkim radovima koji tematiziraju kulturu sjećanja, odnos prema civilnim žrtvama ratova, antifašizmu i povijesti ratnog nasilja, gostuje u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu

Izvorno realizirana u zagrebačkoj HDD galeriji, u travnju ove godine, izložba propituje kako se sjećamo i kako shvaćamo našu modernu povijest, što nam znače holokaust, genocid, civilne žrtve rata, ideološki protivnici, Drugi svjetski rat, rat na području bivše Jugoslavije devedesetih te odnos kolektivnog i individualnog identiteta.

'Zajednički nazivnik radova je kritičko promišljanje ne samo o onome što se u povijesti dogodilo već i o današnjem odnosu institucija i društva prema tim događajima', ističe se u najavi izložbe. Kroz grafičko oblikovanje oglašavanja komemorativnih skupova, umjetničke intervencije u javnom prostoru, virtualne arhive na internetskim platformama i druge medije publici se nudi da ponovo promisle i preispitaju stav o povijesti koju problematiziramo, dodaje se.

Izloženi su plakati i druga sredstva oglašavanja različitih komemorativnih događanja te umjetničke intervencije, instalacije i javne intervencije na komemorativnim lokacijama.

Radovi su nastali tijekom dvadesetak godina, a njihovi autori pripadaju različitim generacijama dizajnera i umjetnika. Među ostalima, tu su Barbara Blasin, Damir Gamulin, Ante Filipović Grčić, Igor Grubić, Mirko Ilić, Sanja Iveković, David Kabalin, Zlatko Kopljar, Dejan Kršić, Boris Ljubičić, Vladimir Straža, studio Božesačuvaj, Saša Šimpraga, Nedjeljko Špoljar, Trio Sarajevo, Željko Zorica. 

Po riječima jednog od kustosa izložbe, Marka Goluba,  izbor je obuhvatio i sjećanje na recentna ratna zbivanja te širi spektar medija i praksi - medijske kampanje, online arhive, intervencije i akcije u javnom prostoru, intervencije u medijskom prostoru te kontinuirane umjetničke platforme, kojima je zajedničko da ni na koji način nisu nastali u okrilju službene državne politike.

'Većina ih nije neposredno vezana ni za bilo kakav institucionalni kontekst – nastali su na osobnu inicijativu njihovih autora, ili dolaze iz sektora civilnog društva, ili su realizirani kao popratni materijal kulturnih događanja ali funkcioniraju autonomno od njega, kao snažan komunikacijski iskaz', ustvrdio je Golub.

Izložba će biti otvorena do 10. srpnja, a održava se u organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva - HDD galerije i Srpskog narodnog vijeća.

Više o konceptu.