PLOD DUGOGODIŠNJE SURADNJE

Hrvatski prirodoslovni muzej slavi rođendan uz izložbu 'Fosili u protoku vremena i umjetničkoj impresiji'

18.12.2019 u 20:13

Bionic
Reading

Hrvatski prirodoslovni muzej (HPM) slavi rođendan, a tim je povodom otvorena i izložba 'Fosili u protoku vremena i umjetničkoj impresiji' koja je 'plod uspješne desetogodišnje suradnje muzeja i Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu', izjavila je autorica Katarina Krizmanić

Izložbu je otvorila pročelnica Ureda za kulturu grada Zagreba Milana Vuković Runjić koja je slavljeničkome muzeju i njegovim djelatnicama i djelatnicima čestitala rođendan.

'Rekla bih da je riječ o 'alkemijskom vjenčanju' i sretnoj sinergiji nečega prastarog kao što su fosili i nečega predivnog i umjetnički kreativnoga kao što su djela mladih nadahnuta fosilima', istaknula je Vuković Runjić. Izložba povezuje i premošćuje nevjerojatne vremenske raspone. Jer, dodala je, dok mi ljudi živimo u nekim malim sekvencama od nekoliko desetaka godina, fosili traju i traju, i jako je lijepo vidjeti da oni i danas nadahnjuju učenike koji nastoje prikazati njihovu ljepotu.

Prekrasna suradnja koja je sve obuhvatnija

Izložba je rezultat prekrasne suradnje sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna koja je, podsjetila je autorica, počela još 2009. kada je jedna grupa učenika iz Škole došla u naš muzej gdje smo tada osmislili i provodili programa 'Čarobni svijet fosila'. Svrha toga programa bila je da, kroz interaktivni pristup, kustosi učenike upoznaju s bogatim prirodoslovno-geološko-paleonotološkim fundusom, te da oni, promišljajujući i gledajući te strukture, forme i boje, iz toga 'povuku' inspiraciju i ideje te naprave neke svoje interpretacije viđenoga i doživljenoga.

Suradnja je počela s učenicima iz Grafičkog odjela, a svake godine njima su se pridruživali novi odjeli Škole tako da je sada suradnja lijepo zaživjela, rekla je Krizmanić. Naglasila je da su prvi radovi koji su stigli u HPM, potpuno oduševili kustose koji su nakon nekoliko godina, odnosno, 2013. odlučili organizirati prvu izložbu pa se može reći kako je sadašnja izložba zapravo 'volumen 2'.

Na izložbi je predstavljen mali dio bogata prirodoslovno-geološko-paleontološkog fundusa HPM-a i učenički radovi inspirirani tim dijelom fundusa. Radovi su plod njihova sustavnog dolaska u naš muzej gdje su fotografirali, skicirali, a u svoj su školi s profesorima i mentorima razrađivali ideje koje su ih dovele do finalnog rada.

Učenički umjetnički uradci proizašli iz ovih radionica dokaz su pak da je fosile moguće promatrati u posve drukčijem svjetlu i doživjeti ih kao inspiraciju i izazov za umjetničko stvaranje, istaknula je Krizmanić.

Jer svaki od fosila jedinstven je i neponovljiv, kako po svojem vanjskom obliku, tako i po zamršenim unutarnjim strukturama što u presjecima nerijetko podsjećaju na neistražene labirinte. Zato, usprkos svojoj jedinstvenosti, pružaju nebrojene mogućnosti za različite interpretacije, pa i posve osobne doživljaje.

Zaključila je kako to potvrđuju učenički radovi - zanimljive grafike, dojmljive skulpture, atraktivno dizajniran nakit, unikatni keramički artefakti, originalno dizajniran  tekstil, te vrhunske fotografije, koje su stručno verificirali voditelji/mentori pojedinih odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

Stručni suradnici izložbe su Sanja Japundžić, Dražen Japundžić, Tamara Đerek i Marija Bošnjak.