oTVORENA RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA

Mnogi su umjetnici majstori interijera, eksterijera, portreta i mrtve prirode, a Antun Masle je bio sve u jednom

14.12.2019 u 21:09

Bionic
Reading

Velika izložba 'Antun Masle (1919.-1967.) retrospektivna izložba o 100. obljetnici slikarova rođenja' otvorena je u subotu navečer u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, a donosi 261 djelo iz svih faza jednog od najznačajnijih dubrovačkih i hrvatskih slikara

Autor izložbe Igor Zidić rekao je kako je cilj bio pokazati što veći izbor što boljih djela Antuna Masle. 'Procjenjujem da je za Maslom ostalo preko tisuću djela, što je jako puno s obzirom da je živio svega 48 godina, a pola je radnog dana potrošio u školama. Zahvaljujući opsesivnim temama koje su htjele izaći na vidjelo, Masle je bio vrlo plodan. Lako je stvarao i nije se popravljao i vraćao. Bio je brz u radu, na što su ga tjerali temperament i mašta koja je stalno producirala', istaknuo je Zidić.

Dodao da je Masle u dubrovačkom krugu istaknut kao osoba izrazitog senzibiliteta i velike mašte.

'Sanjajući je prošao kroz život i o svemu ostavio tragove. Učinio je sebe različitim. Dugo je bio u 'drugom planu' i odjednom je postao sve zanimljiviji, zbog zaliha drugog u sadržaju. Na Maslu će se svaki povjesničar umjetnosti morati navraćati u idućim desetljećima i pronalaziti nešto novo, možda i što mi nismo vidjeli', izjavio je Zidić.

  • +15
Dubrovnik: Otvorenje retrospektivne izložbe Antuna Masle Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina rekao je kako je izložba dokaz da Dubrovnik misli i živi Maslu, iako je trebalo 50 godina da se ona opet ostvari. 'Najveća je i najobuhvatnija, a za nas i najznačajnija retrospektivna izložba jer ima cilj pozicionirati Maslu kao vrhunskog umjetnika u nacionalne i europske okvire. Mnogi su umjetnici majstori interijera, eksterijera, portreta i mrtve prirode, a Masle je bio sve u jednom', izjavio je Smokvina.

Kći Brigita Masle rekla je kako nikad ranije na jednom mjestu nije predstavljen toliki broj djela Antuna Masle, od akademskih godina do kraja života. 'Ovo je velik likovni događaj. Umjetnička galerija Dubrovnik i Igor Zidić zaista su se odužili Masli i na dostojan način obilježili sto godina rođenja. Monografija na 488 stranica će biti predstavljena u siječnju 2020. godine. Nakon ove izložbe vidi se koliko je Masle prešao granice Hrvatske', ocijenila je Brigita Masle.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je otvarajući izložbu kako je najteže dokazati u svom kraju, a brojnost publike dokaz je Maslina značaja. 'Veseli me da ćemo izložbu pokazati na većim razinama, u Zagrebu, a vjerujem i u Bruxellesu, jer to je Masle zaslužio', rekao je Franković.

Izložba se prostire na dva kata s umjetnikovim djelima iz svih njegovih faza stvaralaštva, a posuđenih iz brojnih institucija i privatnih kolekcija. Ostaje otvorena do 1. ožujka 2020. godine.

Antun Masle rodio se 1. rujna 1919. godine u Orašcu. Godine 1936. dolazi Kosti Strajniću, od kojeg prima slikarske poduke. Već iduće godine izlaže na izložbi 'Najmlađi' održanoj u salonu Galić u Splitu, a 1938. upisao se na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Slikarstvo uči kod profesora Marina Tartaglie i Vladimira Becića, a 1942. godine je diplomirao i produžio studij još godinu dana u specijalki Vladimira Becića. Po završetku II. svjetskog rata vraća se u Dubrovnik i počinje raditi kao nastavnik crtanja na dubrovačkoj gimnaziji i u školama. Prvu samostalnu izložbu priređuje 1952. godine u salonu LIKUM-a u Dubrovniku, a 1955. prvi put izlaže s Đurom Pulitikom. Kontinuirano zajednički izlažu sve do 1964. godine. Umro je 1967. godine. Postumno mu je iste godine dodijeljena Nagrada grada Dubrovnika.