REAKCIJE NE PRESTAJU

Hrvatski pisci pokopali izjavu akademika o Istanbulskoj konvenciji: Skandalozna je, nazadnjačka i izaziva strah

03.01.2018 u 10:19

Bionic
Reading

Prošlog tjedna Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u svojoj izjavi istaknulo je da rodna ideologija u Istanbulskoj konvenciji nije prihvatljiva za odgojno-obrazovni sustav. Na njihovu izjavu već su reagirali brojni, a oštrom osudom u svojoj reakciji pridružilo im se Hrvatsko društvo pisaca

'Izjava Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo HAZU-a o tzv. rodnoj ideologiji u Istanbulskoj konvenciji potpuno je neprimjerena, štoviše skandalozna za jednu od ključnih znanstvenih i kulturnih institucija u zemlji. Umjesto da zagovara znanstvena načela, modernizaciju i demokratizaciju, Hrvatska akademija ovako sročenom izjavom svoga vijeća demonstrira nazadnjaštvo, nekompetenciju i politikanstvo', navodi se u reakciji objavljenoj na stranicama Hrvatskog društva pisaca te se dodaje kako Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU-a, umjesto da se konstruktivno uključi u reformu obrazovnog sustava i bori da znanje i obrazovanje postanu prioriteti u državnoj politici, sastavlja proizvoljne, neutemeljene, dakle jalove optužnice, demonizira europske dokumente baveći se lovom na rodne vještice te tako potiče atmosferu straha. Potom su u izjavi, koju potpisuje Upravni odbor HDP-a, pobrojali, kako pišu, 'tek nekoliko neistina i manipulacija koje Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU-a nudi u svojoj izjavi 'Rodna ideologija u Istanbulskoj konvenciji neprihvatljiva za odgojno-obrazovni sustav''.

Među ostalim, naglašavaju da je Vijeće prešutjelo i falsificiralo temeljnu svrhu Istanbulske konvencije, potom da se u Akademiji opsesivno bave pojmovima roda i spola i tumače ih u pogrešnom ključu, na neznanstven, rigidan i tendenciozan način, a posebno zamjeraju i nazivaju dubioznom tvrdnju Vijeća da je Konvencija protivna 'hrvatskom odgojno-obrazovnom sustavu' koji se 'temelji na hrvatskoj i srednjoeuropskoj tradiciji, čime se čuva identitet hrvatskoga naroda, zemlje i kulture'.

'Za potrebe svojeg pamfleta Vijeće je tako iskonstruiralo posebnu hrvatsku tradiciju odgoja i obrazovanja; ona naime ne postoji niti se negdje definira kao specifičnost unutar jednog kulturnog kruga', navodi se, među ostalim, u reakciji Hrvatskog društva pisaca koju u cijelosti možete pročitati na njihovoj stranici: