SAJAM KNJIGA

Hrvatski nastup u Frankfurtu posvećen dječjoj knjizi

02.10.2013 u 12:34

Bionic
Reading

Ovogodišnji nastup hrvatskih autora i nakladnika na Frankfurtskom sajmu knjiga, koji se održava od 9. do 13. listopada, organizira Hrvatska dječja knjiga, a hrvatski je nastup u cijelosti posvećen predstavljanju knjiga za djecu i mlade.

Svečano otvorenje hrvatskoga štanda bit će, kako je priopćilo Ministarstvo kulture, u četvrtak, 10. listopada. U sklopu programa predstavit će se autori Margareta Peršić, Zdenka Bilušić, Andrea Petrlik, Kašmir Huseinović i Davor Peršić, napominje Ministarstvo kulture i dodaje kako su tijekom boravka na Sajmu autorima dogovoreni poslovni sastanci s agentima i nakladnicima radi poticanja prodaje autorskih prava.

Ministarstvo ističe kako su u zajedničkom katalogu predstavljeni pisci, ilustratori, prevoditelji i nakladnici knjiga za djecu i mlade.

Zastupljeni pisci su Luko Paljetak, Miro Gavran, Zvonimir Balog, Sanja Pilić, Kašmir Huseinović, Silvija Šesto, Snježana Babić-Višnjić, Julijana Adamović, Nadica Mihelčić, Ivona Šajatović, Erika Katačić Kožić, Vlado Bakarić, a ilustratori: Zdenko Bašić, Saša Jantolek, Margareta Peršić, Zdenka Bilušić, Andrea Petrlik Huseinović

Navodi se i kako će na štandu biti postavljene tri izložbe - "Roboti" (skulpture) autora Saše Jantoleka, "Padobrani Fausta Vrančića" autorice Zdenke Bilušić i "Srce na štapu" Margarete Peršić

U organizaciji festivala Kroatien Kreativ 2013 i mreže Traduki unutar službenih foruma Frankfurtskog sajma knjiga održat će se predstavljanje temata "Hrvatska i EU" objavljena u književnom časopisu "Neue Rundschau" te predstavljanje knjiga Romana Simića i Srećka Horvata.

Aktualni broj Neue Rundschau bit će predstavljen u sklopu foruma "Weltempfang" 9. listopada. U raspravi "Kako sam došao/la u Europu: Pogled u novu članicu EU" sudjelovat će Alida Bremer, Srećko Horvat, Jurica Pavičić, Ivana Simić Bodrožić i urednik Neue Rundschau Alexander Rösler, a raspravu će voditi voditeljica zaklade S. Fischer Antje Contius.

U tematu časopisa još pišu Renato Baretić, Nadežda Čačinović, Damir Karakaš, Zvonko Maković, Anđelko Miraldović, Robert Perišić, Marko Pogačar, Edo Popović, Delimir Rešicki i Ivana Sajko.

Roman Simić će na forumu "Open Books", koji izmješta autore iz prostora sajma u sam grad Frankfurt, 10. listopada predstaviti prijevod svoje zbirke pripovijedaka "Nahrani me" na njemački jezik.

Idućega dana će na forumu "Literatursalon" Srećko Horvat i mladi njemački autor Steffen Vogel sudjelovati u raspravi "Kriza u Europi: Dolazi li kraj kapitalizma?", gdje će ujedno Srećko Horvat predstaviti svoju knjigu "Was will Europa?" napisanu u suradnji sa slovenskim filozofom Slavojem Žižekom.

Ministarstvo ističe da su nastupi hrvatskih autora na pozornicama Frankfurtskog sajma dio višemjesečnoga predstavljanja hrvatskih autora u Njemačkoj, a koji traju od 26. rujna do 4. prosinca pod nazivom Na brodu – Suvremena hrvatska književnost u njemačkim književnim institucijama.

U prestižnim književnim institucijama u Berlinu, Frankfurtu na Majni, Freiburgu, Hamburgu, Kielu, Münchenu, Rostocku, Sulzbach-Rosenbergu i Weimaru predstavljaju se Renato Baretić, Ludwig Bauer, Gordana Benić, Branko Čegec, Slavenka Drakulić, Zoran Ferić, Rujana Jeger, Zvonko Maković, Jurica Pavičić, Robert Perišić, Marko Pogačar, Edo Popović, Ivana Sajko, Ivana Simić Bodrožić, Andriana Škunca, Ivana Šojat-Kuči i Igor Štiks