od 24. do 28. svibnja

Objavljen program 14. 'Zoom festivala Rijeka'

18.05.2023 u 13:36

Bionic
Reading

U organizaciji udruge Drugo more, četrnaesto izdanje riječkog festivala izvedbenih umjetnosti Zoom održat će se u prostorima Filodrammatice, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku od 24. do 28. svibnja.

Ovogodišnji se festival dotiče suvremenih kriza koje svoje izvorište imaju u neravnopravnostima, zanemarivanju i otvorenom neprijateljstvu prema okolišu, ženama i svemu što se proglašava "drugotnim". Riječima Davora Miškovića, pokretača samog festivala koji je svoje prvo izdanje imao 2010. godine, „predstave na programu bave se mehanizmima izbjegavanja pogleda u okolinu i tjeraju nas da je gledamo, da promatramo nestanak našeg staništa i tuđu nevolju koja omogućuje naš privremeni komfor. Smjestivši se u prostoru između udobne iluzije i raspadajuće stvarnosti, predstave će vas nasmijati i zabrinuti – barem nakratko.“

Izvedbom predstave "Stranac", inspirirane istoimenim romanom Alberta Camusa, festival će u četvrtak, 25. svibnja u 20 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku otvoriti zagrebačka izvedbena skupina BADco., koja se za ovu priliku ponovno okuplja unatoč proglašenju prestanka djelovanja prije dvije godine.

BADco - Stranac Izvor: Licencirane fotografije / Autor: n.n.

Polazeći od problema izostanka (su)osjećanja i očekivane emocionalne reakcije, projekt "Stranac" preko Camusovog antijunaka Meursaulta sagledava socijalna i sistemska licemjerja sakrivena iza odnosa zasnovanih na transparentnosti. U predstavi sudjeluju Goran Sergej Pristaš (režija), Goran Ferčec (dramaturgija i tekst), Nikolina Pristaš, Zrinka Užbinec i Ana Kreitmeyer (koreografija i izvedba), Petar Milat (tekstualni prilozi i izvedba), Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz (glazba i izvedba), Alan Vukelić (oblikovanje svjetla) i Jasmin Dasović (oblikovanje zvuka).

Dan prije spomenute izvedbe – u srijedu 24. svibnja s početkom u 17 sati – održat će se razgovor "Kostim 1/1“ s poznatim vizualnim umjetnikom i modnim dizajnerom Silvijem Vujičićem, koji će voditi Goran Sergej Pristaš. Polazeći od činjenice da je Vujičićeva suradnja sa skupinom BADco. uvijek nadilazila puko oblikovanje kostima i u svakom projektu pohranila skriveni proces dubinski uvezan za problematiku predstave, razgovor je prilika da se otvori nova perspektiva na pitanja pisanja kostimom u izvedbi. U okviru programa Refleks, razgovor će se održati na drugom katu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u nedavno otvorenoj arhivi kolektiva BADco.

Nakon gostovanja s predstavama „6“, „Gejm“ i „Vrućina“, nagrađivani slovenski redatelj Žiga Divjak na ovogodišnjem će Zoomu prikazati svoj najnoviji kazališni komad, „Krize“ – u petak, 26. svibnja od 20 sati u velikoj dvorani Filodrammatice.

  • +2
Prizori iz predstave 'Krize' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Matej Povse

Ovom predstavom Divjak i njegov tim nastavljaju obrađivati temu ekološke krize koja nadmašuje sve ostale (osobne, društvene, političke, izbjegličke, zdravstvene, egzistencijalne, itd.), preispitujući ljudsku spremnost na suradnju i razvoj novog pristupa prema prirodi. Predstava je nastala u koprodukciji ljubljanskog Slovenskog mladinskog gledališča i Zavoda Maska, beogradskog Bitefa i zagrebačkog Domina, a u njoj glume Sara Dirnbek, Iztok Drabik Jug, Klemen Kovačič, Draga Potočnjak, Katarina Stegnar, Vito Weis i Gregor Zorc.

Hrvatska premijera predstave 'Svijet bez žena'

Hrvatska premijera predstave „Svijet bez žena“, za koju su autorice i izvođačice Olga Dimitrijević i Maja Pelević osvojile Nagradu publike na prošlogodišnjem Festivalu Bitef, na programu je u Filodrammatici u subotu, 27. svibnja u 20 sati. S fokusom na temu žena i rada, projekt polazi od istraživanja strukturalnih rodnih nejednakosti u srpskom kazalištu: neravnopravnosti žena, nejednakih nadnica, normaliziranog nasilja i reprodukcije patrijarhalnih kapitalističkih obrazaca. Polazeći od tvrdnje da je kazalište odličan case study za šire društvene procese, autorice u predstavi ne sagledavaju pitanje žena i rada samo u okviru kazališnog konteksta, već i kao ključni motiv za promišljanje nekih budućih emancipacijskih politika.

Svijet bez žena Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jelena Jankovic

Predstava inspirirana Pokretom nesvrstanih iz šezdesetih godina prošlog stoljeća

U nedjelju, 28. svibnja (Filodrammatica, 20 sati), program festivala zaključit će plesna solo izvedba „Pokret nesvrstanih“ umjetnika Christiana Guerematchija, nastala u produkciji platforme za suvremeni ples ICK Amsterdam. Krećući od vlastitih istočnoeuropskih i srednjeafričkih korijena, umjetnik ovim projektom istražuje teme rodne fluidnosti i crnačkog europskog identiteta. Predstava je inspirirana Pokretom nesvrstanih iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, koji je imao važnu ulogu u borbama za neovisnost u zemljama tzv. Trećeg svijeta i čiji je suosnivač bio jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito, od čije afrofuturističke utopije Guerematchi polazi u utjelovljivanju izgubljenih kulturnih kodova.

Ulaz na sve izvedbe je slobodan. Zbog ograničenog broja mjesta u gledalištu, besplatne je ulaznice potrebno rezervirati e-mailom na adresu info@drugo-more.hr, a moguće ih je preuzeti na mjestu izvedbe sat vremena prije početka.

Više o programu doznajte na internetskim stranicama Drugog mora.

Organizator: Drugo more

Partneri: MMSU Rijeka, Hrvatski kulturni dom na Sušaku

Tehničko vodstvo: Cyclorama d.o.o

Grafičko oblikovanje: Ana Tomić & Marino Krstačić Furić

Medijski partner: Kulturpunkt.hr

Razgovor sa Silvijom Vujičićem održava se u okviru programa Refleks

Program su podržali: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Rijeka - Odjel gradske uprave za kulturu

Drugo more je korisnik financijske podrške Zaklade „Kultura nova“

Prostorima Filodrammatice upravlja Savez udruga Molekula / Association of organisations Molekula manages Filodrammatica