KRITIKA O OSCARIMA

Hollywood najviše voli filmove o likovima koji su veći od života

16.01.2015 u 10:46

Bionic
Reading

Najviše nominacija za Oscare ove godine imaju filmovi 'Birdman' Alejandra Gonzaleza Innaritua i 'The Grand Budapest Hotel' Wesa Andersona, a domaći filmski kritičari za tportal kometiraju da je i ova godina prošla bez iznenađenja

Objavljene su nominacije za 87. dodjelu američkih filmskih nagrada Oscar koja će se održati 22. veljače u Los Angelesu. Za najbolji film nominirani su 'American Sniper' Clinta Eastwooda 'Odrastanje' Richarda Linklatera 'Birdman' Alejandra Gonzáleza Iñárritua 'The Grand Budapest Hotel' Wesa Andersona, 'Selma' Ave Duvernay, 'Whiplash' Damiena Chazallea 'The Imitation Game' Mortena Tylduma i 'The Theory of Everything' Jamsa Marsha.

'Odrastanje' je prije nekoliko dana osvojilo Zlatni globus, 'Birdman' je nakon premijere na festivalu u Veneciji krenuo osvajati nagrade po svijetu, a 'The Imitation Game' dobio je nagradu publike na festivalu u Torontu.

S filmskim kritičarima razgovarali smo o njihovim procjenama ovogodišnjih nominacija. Nenad Polimac kao svoj favorit izdvaja film 'Odrastanje'

'Takav film nismo nikad vidjeli u povijesti filma. Obiteljska drama koja je nastajala 12 godina nije napravljena od 'komadića', nego je pomno osmišljena od samog početka. Redatelja je poslužila sreća, sve se poklopilo i na kraju je napravio fantastičan film.

Izvanredan mi je i 'The Grand Budapest Hotel'; strašno je to fino napravljen film redatelja koji ne voli humor na prvu loptu, a napravio je retro film s gomilom simpatičnih, sitnih detalja. To se rijetko vidi na ekranu, a u konačnici je stilizirana cjelina koja sjajno funkcionira.

Kod 'Odrastanja' je možda problem to što Oscara nikad nije dobila zahtjevna obiteljska drama, a ovo je jako intenzivno i previše razmišljanja možda nekome bude problem. Ako želite nešto jednostavnije i poletnije, tu je ipak film Wesa Andersona', kazao je Polimac, smatrajući da su ove godine Oscari 'vrlo ozbiljno usmjereni te da je to put kojim bi uvijek trebali ići'.

Jurica Pavičić kratko je prokomentirao da su nominacije dosta očekivane te da nema velikih iznenađenja.

'Sad su se izdvojili i favoriti, oni koje treba imati na oku su među filmovima nominiranim za režiju, dakle 'Birdman', 'The Grand Budapest Hotel' i 'Odrastanje'. Moj osobni favorit je 'Odrastanje', mislim da je to odličan film', zaključuje Pavičić.

Željko Luketić ističe da, kao i uvijek, Hollywood najviše voli biografske drame i filmove o likovima koji su veći od života.

'Očito je ove godine da je biografija Martina Luthera Kinga u filmu 'Selma' ušla upravo na ta vrata dok bi moj favorit ipak bio 'The Imitation Game' o životu slavnog matematičara Alana Turinga.

The Imitation game

Ovo svojevrsno 'pranje savjesti' očekivan je ulazak među nominacije, kao što je donekle očekivana i fascinacija Wesom Andersonom koji je za 'Grand Budapest Hotel' dobio devet nominacija, baš kao i 'Birdman'Alejandra Gonzaleza Inarritua.

I opet tipično za Oscare, čiji se glasači uvijek oduševe mrvicu više nego što bi to bilo pristojno, Anderson je, iako godinama snima sjajne filmove, tek sada redateljski ubačen u srednju struju. U svakom slučaju, nadam se da ga taj novi status neće pokvariti. Komercijalni spektakli s razlogom su međusobno razdijelili kategoriju specijalnih efekata, Meryl Streep bilježi svoju rekordnu 19. nominaciju, a domaći tim opet nije upao u konkurenciju. Dakle bez iznenađenja!', zaključuje Luketić.


Za najboljeg glumca nominirani su Michael Keaton za 'Birdman', Benedict Cumberbatch za 'The Imitation Game', Steve Carell za 'Foxcatcher', Bradley Cooper za 'American Sniper' i Eddie Redmayne za 'The Theory of Everything'.

Za najbolju glumicu nominirane su Marion Cotillard za 'Two Days, One Night', Julianne Moore za 'Still Alice', Reese Witherspoon za 'Wild', Felicity Jones za 'The Theory of Everything' i Rosamund Pike za 'Gone Girl'.

Za najbolju režiju nominirani su Wes Anderson (The Grand Budapest Hotel), Alejandro Gonzalez Inarritu (Birdman), Richard Linklater (Boyhood), Bennett Miller (Foxcatcher) i Morten Tyldum (The Imitation Game). Među nominiranima za najbolji strani film našli su se 'Ida' (Poljska), 'Leviathan' (Rusija), 'Timbuktu' (Mauritanija), 'Wild Tales' (Argentina) i 'Tangerines' (Estonija).