TIPPY HEDREN OPTUŽUJE:

‘Hitchcock me seksualno uznemiravao i prijetio da će mi uništiti karijeru’

01.11.2016 u 14:31

Bionic
Reading

Glumica Tippi Hedren objavila je nove memoare u kojima kaže da ju je poznati britanski redatelj Alfred Hitchcock seksualno uznemiravao i napastvovao za vrijeme snimanja filmova 'Ptice' i 'Marnie'

Memoari naslovljeni samo 'Tippi', koji su od danas u prodaji, dokumentiraju njezin uspon od manekenke do filmske zvijezde i ‘Hitchcockove plavuše’ nakon što ju je je redatelj odabrao za naslovnu ulogu u trileru 'Ptice'.

Knjiga Tippi Hedren, majke glumice Melanie Griffith i bake zvijezde 'Pedeset nijansi sive' Dakote Johnson, nudi rijetko svjedočanstvo u prvom licu o slavnome redatelju čiji se portret umnogome razlikuje od slike koju je Hitchcock njegovao u javnosti.

Ona je opisala snažnog redatelja obuzeta mračnom, nekontroliranom opsesijom hladnim plavušama poznatim iz njegovih filmova.

U jednom događaju iz doba snimanja ‘Ptica’, koji glumica opisuje u memoarima, redatelj ju je stisnuo u automobilu i pokušao poljubiti. Odgurnula ga je i napustila vozilo.

346177,378426,343719,269411

Prijelomni trenutak, piše glumica, bio je kad ju je, za vrijeme snimanja 'Marnie', Hitchcock ‘zgrabio i stavio ruke na nju’ te opisuje kako je to bilo ‘seksualno, perverzno i ružno’ te da nije moglo biti šokantnije i odbojnije. Kad je ona nakon toga rekla da će prekinuti ugovor, on joj je zaprijetio da će joj uništiti karijeru.

‘On je bio Alfred Hitchcock, jedna od Universalovih superzvijezda, a ja sam bila samo sretna plavušica koju je spasio od relativne anonimnosti. Tko je od nas bio vredniji studiju, on ili ja?’ piše Hedren u memoarima.

Glumičino iskustvo s Hitchcockom prikazano je u filmu 'The Girl' u kojemu ulogu mladu Hedren tumači Sienna Miller, koju podučava, manipulira njome i muči veliki redatelj.

U filmu je prikazan i incident u limuzini u kojemu ona raskida ugovor nakon što on kaže da mu mora neprekidno biti ‘seksualno dostupna’.