BIOGRAFIJA 'HRC'

Hillary Clinton ima podulju listu neprijatelja

20.02.2014 u 14:10

Bionic
Reading

Publicistička knjiga 'HRC: State Secrets and the Rebirth of Hillary Clinton' Jonathana Allena i Amie Parnes, dvoje washingtonskih novinarskih insajdera, u izdanju Crowna, novi je doprinos biografskom opusu napisanom o Hillary Clinton, jednoj od najfascinantnijih političkih figura kraja 20. i početka 21. stoljeća

Duga politička karijera Hillary Clinton zasigurno još nije gotova, s obzirom na medijske spekulacije o njenoj kandidaturi za Bijelu kuću 2016. godine. Bivšu prvu damu, bivšu senatoricu, bivšu 'secretary of state' odnosno ministricu vanjskih poslova SAD-a, Clinton mnogi vide i kao buduću predsjednicu velesile, o čemu svjedoči i pojavljivanje knjige 'HRC: State Secrets and the Rebirth of Hillary Clinton', novinarskog dvojca Jonathana Allena (urednik na popularnom portalu Politico) i Amie Parnes, u kojoj se detaljno opisuje vrijeme koje je Clinton provela na čelu State Departmenta.

Autori u ovoj knjizi, koju je Washington Post opisao kao 'duboko istraženu', napominju kako je Clinton bila apsolutno lojalna predsjedniku Baracku Obami nakon što joj je ponudio mjesto u njegovoj administraciji, ali i donose priču o tome kako je teško podnijela poraz u borbi za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke. Tematizira se i odnos Hillary i njezina supruga Billa, poznatog po seks-skandalu s praktikanticom Monicom Lewinski, o kojoj se u 'HRC' mogu čuti dosta negativne ocjene.

S druge strane, Clintonovi su poznati po stvaranju mreže političkih saveznika, ali i po tome što ne zaboravljaju one koji su im se zamjerili, pa se u 'HRC' otkriva kako je kampanja Hillary Clinton čak imala i službenu listu neprijatelja, u stilu paranoje Richarda Nixona. Republikanci su pak u povodu izlaska 'HRC' rekli kako Clinton mnogo toga treba objasniti, pa je jasno da će ju napadati otkrićima iz knjige ako se odluči kandidirati.


Wall Street Journal pak konstatira da 'HRC' jest zanimljiva knjiga, no 'čini se da su se autori zaljubili u svoj subjekt', te da ju se opisuje 'u herojskom kontekstu'. Čak je i njeno preuzimanje State Departmenta prikazano kao 'odgovor na poziv dužnosti domovini', a Clinton je svoj mandat pretvorila u priliku da još jednom transformira svoj imidž. 'HRC' u svakom slučaju pokazuje da priča o Hillary još nije gotova, a svakako će održavanju interesa javnosti za popularnu političarku pomoći i njeni memoari, koje još piše.

Razgovor s autorima 'HRC'