POKRADENI PISAC

Hanif Kureishi ostao bez cijele životne ušteđevine

06.05.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Autor bestselera Hanif Kureishi izgubio je životnu ušteđevinu pomalo lakovjerno (i lakomo) predavši novac u ruke svom knjigovođi

Kureishi, kod nas poznat po knjizi Buda iz predgrađa, postao je žrtvom prevaranta koji ga je nagovorio na lažno ulaganje u nekretnine. Ostao je bez novca koji je čuvao za crne dane.

Među lopovima je bio, ni manje ni više, i njegov tadašnji knjigovođa Adam Woricker. Sumnja se kako je ista skupina na sličan način opelješila još niz drugih osoba, piše Guardian.

Pisac, koji i sam priznaje kako zna vrlo malo o složenim financijskim pitanjima, bio je uvjeren kako ga savjetuje računovodstvena tvrtka Fisher Phillips, koju mu je preporučio njegov agent 2011. godine.

Tvrtka, koja na popisu klijenata ima brojna zvučna imena, opovrgla je svoju umiješanost te ustvrdila kako je Woricker, tada jedan od partnera u firmi, djelovao na svoju ruku. Otpušten je u srpnju prošle godine.

'Bio je vrlo susretljiv i šarmantan', prisjeća se Kureishi. 'Kad mi je predložio ulaganje, rekao je da u isti posao ulaze brojni njegovi klijenti i drugi pisci. Pristao sam. Radio je za vrlo uglednu kompaniju.'

Ne može mu se puno zamjeriti zbog lakovjernosti jer se lopov prilično potrudio. Ponudu za ulaganje na 120 dana, s povratom od 15 posto, poslao je sa službenog e-maila Fisher Philipsa, u kojem je ustvrdio kako je u projekt uložio i 20 tisuća funti (oko 178 tisuća kuna) vlastitog novca.

Kureishi je isprva uložio 50 tisuća funti (oko 445 tisuća kuna). Dobio je novac nazad, zajedno s obećanih 15 posto povrata. Stoga je u svibnju prošle godine uložio 70 tisuća funti (oko 623 tisuće kuna). A onda je stigla obavijest kako je Woricker dobio otkaz i da bi se trebao javiti odvjetnicima.

Izgledi da će vidjeti svoj novac mali su. U Fisher Phillipsu tvrde kako nisu ništa znali. Odbili su se ispričati i vratiti novac. Woricker je uhićen u ožujku. Zasad nije podignuta optužnica protiv njega.