zadnje ulaganje prije četrdeset godina

Gradski muzej Varaždin ide u obnovu dvorca Stari grad i palače Sermage, najavljuju i stalni postav Miljenka Stančića

21.12.2021 u 14:34

Bionic
Reading

Kao najambiciozniji projekt Varaždinci najavljuju i izgradnju Prirodoslovnog odjela na Dravi kao muzeološkog, turističkog i znanstvenog centra

Gradski muzej Varaždin u sljedećim godinama ide u obnovu dvorca Stari grad i palače Sermage, a najambiciozniji projekt bit će izgradnja Prirodoslovnog odjela na Dravi, najavio je u utorak ravnatelj muzeja Ivan Mesek.

Na konferenciji za novinare u varaždinskom Starom gradu, Mesek je rekao kako je pandemijska godina, s obzirom na smanjeni broj školskih i organiziranih grupa, koje čine većinu posjetitelja, iskorištena za sudjelovanja u istraživanjima te pripremu ambicioznih zahvata obnove navedenih kulturnih i muzejskih objekata.

'Ni u Stari grad ni u palaču Sermage nije se ulagalo već 40-ak godina, a zadnjih veliki zahvat bio je u palaču Herzer prije nekih 20-tak godina', podsjetio je Mesek.

U planu je funkcionalna obnova palače Sermage s uređenjem prizemlja i prvog kata u potpunosti za izložbeni postav, gdje će mjesto pronaći i stalni postav velikog hrvatskog slikara i grafičara Miljenka Stančića, rođenog 1926. u Varaždinu. Stari grad trebao bi biti energetski obnovljen.

'Tu je i inicijativa Ministarstva kulture da se napravi centralna čuvaonica pa bismo preko 220 tisuća artefakta čuvali u adekvatnim uvjetima', dodao je ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin.

Kao najambiciozniji projekt Mesek je najavio izgradnju Prirodoslovnog odjela na Dravi kao muzeološkog, turističkog i znanstvenog centra.

U srijedu izložba Gradskog muzeja Varaždin 'Šošteraj / Priče o cipelama'

Ove je godine u sanaciju podrumskog prostora u palači Sermage uloženo oko 380 tisuća kuna iz proračuna Grada Varaždina, 150.000 kuna iz Ministarstva kulture i medija te oko 68 tisuća kuna vlastitih sredstava. Sa 75.000 kuna financirana je izrada idejnog projekta funkcionalne obnove palače Sermage.

U 2019. godini Gradski muzej Varaždin imao je 56.641 posjetitelja, a prošle pandemijske godine 17.926. Od toga je 5840 posjetitelja bilo u Noći muzeja u siječnju prije korone. U 11 mjeseci ove godine bilo je 18.014 posjetitelja.

U Starom gradu u srijedu u 19 sati bit će otvorena posljednja ovogodišnja izložba Gradskog muzeja Varaždin 'Šošteraj / Priče o cipelama' u suradnji s Tekstilno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Studijskom jedinicom Varaždin.