FIFTI-FIFTI

Grad daje državi osnivačka prava na MSU

15.12.2009 u 12:03

Bionic
Reading

Grad Zagreb uskoro bi mogao ostati bez vlasništva nad novootvorenim Muzejom suvremene umjetnosti kojeg je još 1954. godine utemeljio, i to na način da polovicu osnivačkih prava prenese Ministarstvu kulture

Naime, zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević tokom današnjeg dana predati će tekst ovog prijedloga članovima Odbora za kulturu Gradske skupštine. O rezultatu njihovog glasanja ovisit će ide li prijedlog dalje na sjednicu Gradske skupštine ili ne.

Ako se oba tijela izjasne pozitivno MSU će jednako kao i Hrvatsko narodno kazalište te Galerija Klovićevi dvori postati jedna od ustanova mješovitog vlasništva i prestaje biti jedna od gradskih ustanova u kulturi.

Za ovaj prijedlog jedni od prvih su saznali potpredsjednici Gradske skupštine, što je za Zagrebancije potvrdila i Morana Paliković Gruden. I ona, ali i mnogi drugi članovi predsjedništva Skupštine protive se ovoj odluci.

'Iako još nisam vidjela tekst prijedloga mogu reći da je ovo zaista velika odluka. Na taj način ne odričemo se samo zgrede MSU-a već i fundusa koji će onda postati dijelom državni. Također Ministarstvo bi imalo pravo biranja ravnatelja i drugih ovlasti ispred grada', rekla je zastupnica Paliković Gruden.

Naime, po Zakonu o upravljanju javnim ustanovama u kulturi, one ustanove koje imaju više suvlasnika, a jedan od njih je država Hrvatska, imenovanje ravnatelja podliježe naknadnoj potvrdi ministra kulture dok kod gradskih ustanova Božo Biškupić nema prava glasa.

A upravo je povijest biranja ravnatelja ovog Muzeja bila do sada obilježena napetošću između grada i Ministarstva.

Kako saznaju Zagrebancije, prijedlog je već dogovoren na Vladi, a takav razvoj situacije ne iznenađuje s obzirom da je država u jednakom omjeru učestvovala u izgradnji zgrade, čije je cijena dosegla više od 400 milijuna kuna, kojih se neće lako odreći.

Jasen Mesić jedan je od onih koji će glasati za ovaj prijedlog.

'Muzej je od regionalne i državne važnosti te prerastao je Grad. Ministarstvo je ipak uložilo pedeset posto u izgradnji zgrade pa zbog tog ulaganja i zbog programsko-upravljačke politike mislim da je normalno da ta polovica postane državna', rekao je HDZ-ov zastupnik u Skupštini Jasen Mesić

Josip Kregar, član Nezavisne liste i jedan od podpredsjednika Skupštine pak tvrdi da je mu nije jasan razlog zašto bi se Grad odrekao svog vlasništva.

'Onaj tko ulaže bi trebao imati pravo vlasništva, a Grad je taj koji je ulagao u MSU svih tih godina. Šteta što se ovo pitanje pojavljuje tek sada, nakon otvorenja zgrade', rekao je Kregar.

Potpredsjednica skupštine Tatjana Holjevac također se protivi ovom zahtjevu
'Nije moguće da Grad financira nešto pa da to preda Ministarstvu. Zemljište na kojem je MSU je gradsko, financirao se iz gradskog proračuna. To će biti slučaj jednak bolnici u Blatu koju su građani financirali samodoprinosima pa je pola dano državi', rekla je Tatjana Holjevac.