najbolji na svijetu

Goran Gatalica osvojio prvu nagradu na Basho-an haiku natječaju

09.02.2024 u 12:07

Bionic
Reading

Hrvatski književnik Goran Gatalica osvojio je na 6. međunarodnom Basho-an haiku natječaju u Japanu nagradu Basho za najbolju haiku pjesmu na svijetu, doznaje se od autora

U veoma jakoj međunarodnoj konkurenciji po izboru Naoko Fujite haiku rad 'između brda' (/između brda/ raznesena kao sjeme/ pastireva pjesma/) Gorana Gatalice proglašen je najboljim i nagrađen Nagradom Basho.

Izbornica Naoko Fujita komentirala je Gataličin haiku i ocijenila je da je zamišljanje velikog svijeta iz nečega tako malog kao što je sjemenka izvrsna odlika ovog haikua.

Književnik Goran Gatalica istaknuo je za japanske medije kako je dobiti nagradu kao pjesnik svakako ne samo najinspirativnija stvar, već i da to daje značaj kreativnom radu. 'Siguran sam da će nagrada Basho, koju sam osvojio po treći put na ovome natječaju, u budućnosti inspirirati i oplemeniti moj kreativni rad novim pjesničkim idejama', dodao je.

Na natječaju su sudjelovali autori iz 44 zemlje svijeta s ukupno 1768 haiku radova.

Gatalica je ovom pobjedom treći puta na istom natječaju Hrvatsku doveo na prvo mjesto prema ukupnom broju pobjeda. Po dvije pobjede ostvarile su Poljska i SAD.

Basho muzej i Koto-ku Zaklada za kulturu iz Tokija organizirali su 6. međunarodni Basho-an haiku natječaj na engleskom jeziku koji iz godine u godinu privlači zanimanje velikog broja autora haiku poezije i ljubitelja ove japanske forme iz 40-tak zemalja svijeta

O najboljim radovima nezavisno su odlučivali Kai Hasegawa (haiku pjesnik, izbornik za haiku kolumnu u časopisu Asahi Shimbun, autor dvadesetak knjiga kritike o haikuu i profesor na Sveučilištu Tokai), Naoko Fujita (haiku pjesnikinja, glavna voditeljica haiku kruga i časopisa Shurei) te Dhugal J. Lindsay (haiku pjesnik i urednik haikua na engleskom jeziku u novinama The Mainichi).

Osim nagrađenog Gorana Gatalice pohvaljeni su i radovi hrvatskih autora Perice Dujmovića, Ivana Gaćine, Amira Kapetanovića i Aljoše Vukovića.