11. PLATFORMA MLADIH KOREOGRAFA

Glumeći mrtvace dočarali sudbinu plesne scene

22.09.2010 u 15:32

Bionic
Reading

Ususret skorom početku 11. platforme mladih koreografa, u dvorani Gorgona zagrebačkog MSU-a održana je konferencija za novinare na kojoj su plesači, ležeći na podu poput mrtvaca, upozorili na umiranje domaće plesne scene

Platforma mladih koreografa, koja se ove godine održava jedanaesti puta, razloga za slavlje jedva da ima. 'Kao i dosadašnjih godina, Platforma prati i osluškuje zbivanja domaće plesne scene te je upravo zato odabrana akcija countdown, to jest odbrojavanje do konačnog nestanka plesača', kazala je Larisa Navojec.

Kao simbol teškog položaja domaće plesne scene, dijelili su kockice leda novinarima i tako upozorili na polagano nestajanje nezavisne plesne scene. Plesači i plesačice svojim nepomičnim tijelima pokrili su pod dvorane, oponašajući trupla te simboličnim performansom naglasili ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi nezavisna plesna scena.

Larisa Navojec naglasila je da se performans nadovezuje na onaj održan u veljači u Ministarstvu kulture te da slično slijedi i narednih dana.

Selma Banich istakla je da je glavna tema kojom će se baviti Platforma najbolje sažeta u pitanju 'Tko to pleše u Hrvatskoj 2010?'. Današnju akciju ne smatra samo vapajem, već i apelom državnim institucijama.

Nikolina Pristaš iz grupe BADco prisjetila se prve Platforme na kojoj je bilo nekoliko predstava i usporedila s bogatim ovogodišnjim programom na kojemu se ne osjećaju rezovi proračuna od čak 50 posto.

Na 11. platformi bit će izvedeno 19 predstava, od čega pet premijera. Premijerno će se prikazati predstava 'Sad sam' Matije Ferlina plesača koji je diplomirao na School for New dance Development u Amsterdamu. Bit će izvedena i 'The birds they sing in you' Tomislava Fellera koji se nedavno također vratio iz Amsterdama gdje je završio koreografiju i ples na Akademiji za nova plesna istraživanja SNDO. Feller je pohvalio ovogodišnji program Platforme. Na pitanje hoće li ostati u Hrvatskoj, kazao je da uzevši sve u obzir, u to nije siguran.

Od ostalih premijernih naslova, tu su '2žene2brata2metra' Aleksandre Janeve Imfeld, 'Glazba' Isabelle Schad te 'Pina i Martha' Larise Navojec i Tamare Curić.
Popratni program donosi projekcije filmove o plesu, radionice i izložba, a novost u programu su razgovori s koreografima u Kinu Grič. Festival će se održavati na tri lokacije: u Muzeju suvremene umjetnosti, Zagrebačkom plesnom centru i tvornici Jedinstvo, a na kraju će se dodijeliti nagrada publike, nagrada najperspektivnijem mladom koreografu za ovu godinu te nagrada Udruge plesnih umjetnika Hrvatske.