'Reality check'

Glazbeni kritičar Dubravko Jagatić pokrenuo emisiju posvećenu domaćoj sceni

04.09.2023 u 11:05

Bionic
Reading

Sa ciljem promoviranja nove hrvatske muzičke scene, ali i svojevrsnog vodiča kroz muzičku scenu Hrvatske i susjedstva, iskusni glazbeni kritičar, novinar i glazbeni urednik Dubravko Jagatić pokrenuo je vlastitu emisiju Reality Check

Riječ je o tjednoj emisiji koja će se emitirati svakog ponedjeljka u 13 sati u programu Radija 808, na desetak lokalnih radio stanica u Hrvatskoj i BiH, te putem platforme Mixcloud, a premijerna epizoda stigla je jučer, 3. rujna.

Reality Check je vrsta infotainment programa koji je nastao iz želje i potrebe da se što veći broj hrvatskih muzičara probije do publike, ali i da se publika putem radio stanica i raznih platformi i društvenih mreža upozna s njihovom muzikom. Dubravko Jagatić već preko 35 godina prati hrvatsku i regionalnu muzičku scenu i smatra da je ta scena izuzetno sadržajna, raznolika i uzbudljiva. Unatoč toj činjenici, velika većina tih istih izvođača sa svojim pjesmama ne dospije do slušatelja iz raznoraznih razloga, zbog čega je odlučio napraviti vlastitu muzičku emisiju.

'Bez obzira na muzičke žanrove, jezik na kojem pjevaju, nečiji status, osobne interese ili trendove, u tjednom ritmu emisije Reality Check predstavljat ćemo najnovije pjesme iz Hrvatske i povremeno iz susjedstva. Bit će to svojevrsni vodič kroz scenu svima koji žele saznati kakvo je stvarno stanje na hrvatskoj muzičkoj sceni: tko puni klubove, tko ima novi singl, tko je upravo krenuo na veliku europsku turneju, tko je na putu da postane poznat širom svijeta, tko je pri kraju karijere, a čiju karijeru koja je tek počela treba pratiti', otkriva autor i voditelj emisije.

Reality Check je nastao u produkciji Multimedijalne platforme 808 gdje će se originalno emitirati ponedjeljkom u 13:00, te reemitirati u programima lokalnih radio stanica i na Mixcloud kanalu, uz najavu emisija u tjednom ritmu putem Facebooka, Instagrama i TikToka.

Dubravko Jagatić (1965.) je slobodni novinar, glazbeni kritičar, urednik, promotor i pisac. Ima preko dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata, te iskustvo voditelja koncertnih programa u klubovima Đuro Đaković (Gjuro II), SKUC, Lapidarij, Press itd. Bio je jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade, te pokretač ili selektor brojnih rock festivala (YURM, Art & Music festival – Pula, H.U.R.A. itd.).

Niz godina je proveo kao radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te glazbeni kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, tportal, Cantus, Rolling Stone, Nacional). Redovan je član Hrvatskog Novinarskog Društva, Hrvatskog Društva Skladatelja i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Njegov roman ('Dolce Vita') objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj realizirao je dokumentarni tv film 'Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) dodijelio mu je Nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. Radio je kao suradnik na hrvatskom izdanja Velike ilustrirane enciklopedije Glazbe (Mozaik knjiga). Od 2013. do 2019. godine je gostovao kao glazbeni kritičar u emisiji Dobro jutro Hrvatska na HTV-u. Od 2015. godine radi kao stalni suradnik tjednika Nacional.