'30. DAN U GODINI'

Glazbene improvizacije braće Sinkauz u HNK-u Zagreb

26.01.2016 u 16:25

Bionic
Reading

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Zagreb ugostit će u subotu 30. siječnja glazbenike Nenada i Alena Sinkauza, koji će u Velikoj pokusnoj dvorani zagrebačkog HNK-a održati koncert pod nazivom '30. dan u godini', posvećen datumu koji je u povijesti obilježen nizom značajnih događaja

Kako se ističe u najavi, riječ je o koncertu u sklopu ciklusa koncerata improvizirane glazbe koji su braća Sinkauz započeli 2012. kako bi glazbom označili 30. redni dan u godini, želeći naglasiti neponovljivost i nepredvidljivost improvizacijskog trenutka.

'U povijesti je zabilježeno puno značajnih događaja upravo na taj trideseti dan, primjerice ritualno je pogubljen Oliver Cromwell, objavljen je roman 'Put oko svijeta u 80 dana' Julesa Vernea, Adolf Hitler je formirao nacističku vladu, praizveden je 'Hladan tuš' Vladimira Majakovskoga, premijerno je prikazan film 'Svjetla velegrada' Charlieja Chaplina, ubijen je Mahatma Gandhi, održan je zadnji koncert Beatlesa', stoji u najavi.

Nenad Sinkauz, koji autorski i izvedbeno potpisuje elektroniku, glas i objekte, te Alen Sinkauz (bas, efekti) na koncertu će ugostiti spisateljicu Ivanu Sajko i perkusionisticu Kaju Farszky.

Novi izvedbeni tjedan HNK Zagreb započet će već u utorak, 26. siječnja izvedbom predstave 'Na kraju tjedna' Bobe Jelčića u kojoj se osam likova pokušava nositi sa svakodnevnim životnim frustracijama. Glume ih Livio Badurina, Ana Begić Tahiri, Jadranka Đokić, Goran Grgić, Ivan Jončić, Damir Markovina, Vanja Matujec i Bojan Navojec. a predstavu se može pogledati i u subotu, 30. siječnja.

U četvrtak i petak, 28. i 29. siječnja na repertoaru je jedna od najpopularnijih i najgledanijih predstava središnjeg nacionalnog teatra, 'Građanin plemić' Molièrea - Lullyja, u kojemu sudjeluju članovi Drame, Opere i Baleta HNK u Zagrebu, pomognuti Hrvatskim baroknim ansamblom. Izvedba 29. siječnja bit će 50. izvedba tog remek-djela najvećega francuskog komediografa koju je suvremeno i originalno režirao Krešimir Dolenčić, a pod ravnanjem Pavla Mašića. U glavnim ulogama nastupaju Siniša Popović, Zrinka Cvitešić, Alma Prica, Dora Lipovčan, Nikša Kušelj i drugi.

U nedjelju 31. siječnja bit će upriličen program predstavljanja opere 'Figarov pir' W. A. Mozarta, uoči premijere 6. veljače. 'Jedna od najvoljenijih Mozartovih opera na zagrebačku se scenu vraća poslije 25 godina i njome će se obilježiti čak dvije velike obljetnice, 260 godina od Mozartova rođenja i 230 od prazvedbe djela', stoji u najavi.