'Optimizam sjećanja'

Galerija Forum najavljuje otvorenje izložbe Fedora Fischera koja će pokazati njegove nove apstrakne slike

03.02.2022 u 11:05

Bionic
Reading

Fedor Fischer rođen je 1975. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi Zlatka Kesera. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a radovi mu se nalaze u mnogim kolekcijama

Od četvrtka, 10.2.2022. u Galeriji Forum u Teslinoj 16, od 19 sati može se pogledati izložba Fedora Fischera Optimizam sjećanja.

Fedor Fischer rođen je 1975. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi Zlatka Kesera. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Radovi su mu u kolekcijama Okolje Consulting Art Collection (Slovenija), Erste & Steiermaerkische bank (Hrvatska) i u fundusu galerije Zuccato (Hrvatska). Dobitnik je priznanja na 3. Bijenalu slikarstva u Zagrebu. Od 2019., kao vanjski suradnik, predaje crtanje na ALU u Zagrebu.

Osim slikarstvom aktivno se bavi glazbom. U svome razvoju doživio je brojne promjene – od razbijene figuracije, preko realizma, do energične i materične apstrakcije. Ova izložba pokazat će njegove nove, apstraktne slike. Voditelj Galerije Forum, Feđa Gavrilović autor je predgovora izložbe i objašnjava naslov Optimizam sjećanja, kao formulaciju uz pomoć koje ovaj slikar živi u vječnoj sadašnjosti slikarskog čina. Izbjegavajući upasti u zamku traženja stilskih sličnosti ili uzora, ovaj slikar pokušava ostvariti kompozicije koje se obraćaju isključivo jezikom slikarstva.

"Rječitost slike, često je u suprotnosti s rječitošću jezika, a to najbolje vidimo u ovako beskompromisno apstraktnom ciklusu, koji se tvrdoglavo i spretno uklanja kulturnim kodovima i narativima koji čine osnovu svakog pisanja o slikarstvu," napisao je o izložbi Feđa Gavrilović, dodajući kako su Fischerove apstraktne slike slične jeziku glazbe, koja je uz slikarstvo također vrlo prisutna opsesija ovog umjetnika.

Izložba se može pogledati do 12.3.2022.