PRODULJENA IZLOŽBA

Fotografije Stevea McCurryja ostaju u Zagrebu do kraja godine

05.12.2012 u 15:59

Bionic
Reading

Zbog velikog interesa publike, izložba 'Život u slikama / South - Southeast', jednog od najznačajnijih suvremenih fotografa, autora planetarno poznate 'Afganistanske djevojke', produljuje se do 30. prosinca

U Umjetničkom paviljonu izložba je otvorena 25. listopada i do sada ju je vidjelo šest tisuća posjetitelja. Izložba se sastoji od 101 fotografije, koje je po kriteriju 'najbolje od najboljeg' odabrao sam autor.

Fotografa je prije skoro trideset godina proslavio portret zelenooke afganistanske djevojke koja je postala univerzalni simbol obespravljenog čovjeka. Danas 62-godišnji

Steve McCurry, stalni suradnik National Geographica i fotoreporterske agencije Magnum Photos, tu je fotografiju snimio 1984. nakon što je, neposredno prije sovjetske invazije, prerušen u nošnju ušao u Afganistan, snimio sukobe i prvi svijetu pokazao što se tamo događa.

Lice djevojke snimljene u pakistanskom izbjegličkom logoru, postalo je poznato 1985. kao naslovnica National Geographica, no njezin identitet nije se znao sve do 2002. godine.

Cijene njegovih fotografija kreću se od 3,5 tisuća dolara, na izložbama se po povoljnijoj cijeni mogu kupiti i posteri s autorovim potpisom, a dio prihoda uvijek ide u humanitarne svrhe. McCurry je i dalje aktivan kao fotoreporter, a sljedeću izložbu imat će u Kuvajtu, gdje će prvi put predstaviti fotografije koje je tamo snimio u trenutku oslobođenja od iračke okupacije.