PODRŽALI SMIJENJENOG RAVNATELJA

Fotografi zabranili izlaganje svojih radova u Dubrovniku

21.01.2013 u 11:24

Bionic
Reading

Popisu kulturnih institucija i umjetnika koji se bune protiv procedure izbora ravnateljice Umjetničke galerije Dubrovnik Vesne Delić Gozze pridružilo se i petero autora čija su djela dio izložbe 'Hrvatska fotografija okom Petera Knappa' postavljene prošloga četvrtka u zagrebačkome Muzeju za umjetnost i obrt

Izjavu potpisuju Mladen Tudor, Ivan Faktor, Boris Cvjetanović, Jelena Blagović i Marko Ercegović, a upućena je Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, ministrici kulture Andrei Zlatar Violić, Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu i medijima.

Umjetnici su zabranili izlaganje svojih radova u sklopu planirane istoimene izložbe u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik zbog, kako tvrde, nepravilnosti u provedbi izbora za mjesto ravnatelja te ustanove.

'Ovim vas ovim putem obavještavamo da zbog nepravilnosti u provedbi izbora za mjesto ravnatelja/ice Umjetničke galerije Dubrovnik, neuvažavanja kvalitete rada i organizacijskih sposobnosti Antuna Maračića te iz poštovanja prema njegovu muzejskom i umjetničkom radu ne dopuštamo izlaganje svojih radova na izložbi 'Hrvatska fotografija okom Petera Knappa' planiranoj u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik', stoji u priopćenju za javnost.

Izložba 'Hrvatska fotografija okom Petera Knappa' predstavila je u galeriji Cite International des Arts u Parizu u listopadu prošle godine fotografski opus nekoliko generacija hrvatskih autora po odabiru tog svjetski poznatog švicarskog fotografa, filmaša i dizajnera, nakon čega je prošli tjedan svečano otvorena i u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu.

Podsjetimo, prije tjedan dana brojne kulturne institucije zahtijevale su reakciju ministrice kulture u pismu otvorenom za javnost zbog neregularne procedure imenovanja nove ravnateljice Umjetničke galerije Dubrovnik:

'Nakon što Gradsko vijeće nije održalo sjednicu 16. studenog 2012. godine, na kojoj se trebao imenovati novi/a ravnatelj/ica UGD-a (ugovor tadašnjeg ravnatelja istjecao je 17. studenog 2012), 10. prosinca 2012. godine održana je sjednica na kojoj je, temeljem Zaključka Odbora za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, imenovana nova ravnateljica.

Tim imenovanjem prekršene su zakonske odredbe i procedure predviđene Zakonom o muzejima i Statutom UGD-a. Naime, tom odlukom Odbor i GV su ignorirali stajališta struke (Stručnog vijeća UGD-a, Kulturnog vijeća za muzejsko-galerijsku djelatnost Grada Dubrovnika) te se nisu rukovodili prijedlogom Upravnog vijeća UGD-a pri izboru kandidata, čime je izigrana zakonom propisana procedura (Zakon o muzejima čl. 27, st 2; Statut UGD-a čl. 31.) Na to smo oštro reagirali pismom nadležnim gradskim tijelima, a naša se reakcija temeljila na revoltu izazvanom kršenjem osnovnih načela depolitizacije, demokratizacije i deetatizacije upravljanja kulturnim sektorom.

Nažalost, situacija se nastavila razvijati u smjeru mimo zakonitog djelovanja te je u ponedjeljak 7. siječnja 2013. godine gospođa Vesna Delić Gozze, koja do danas nije ovlaštena kao pravni zastupnik UGD-a (tj. nije upisana u sudski registar pri Trgovačkom sudu u Splitu, a pri istom sudu je još uvijek registrirana kao ravnateljica Javne ustanove u kulturi Dom Marina Držića), zaključila radni status ravnatelja Antuna Maračića

Čitava se ta situacija pokazala kao vrhunski presedan u hrvatskoj kulturnoj politici, pri čemu se političkim pritiskom opasno destabilizira i dovodi u pitanje rad i integritet UGD-a. Život i razvoj lokalnog i nacionalnog suvremenog umjetničkog stvaralaštva izravno se potvrđuje u kvalitetnom radu UGD-a.'