'WOMEN' NA otvorenoj zelenoj pozornici

[FOTO/VIDEO] Peta samostalna izložba poznate šibenske umjetnice Branke Grubić u njezinom rodnom gradu

06.07.2021 u 17:50

Bionic
Reading

Nakon Woodstocka, Sarajeva, Zagreba i Splita, šibenska likovna umjetnica Branka Grubić predstavila je svoje radove na 5. samostalnoj izložbi u rodnom Šibeniku. Izložba WOMEN uvrštena je i u prateći program 61. Međunarodnog dječjeg festivala i u petak je predstavljena na otvorenoj zelenoj pozornici ispred kluba Azimut – šibenskog centra nezavisne kulture

Izložba 'Women' sastoji se od 10 ženskih portreta nastalih u protekle dvije godine. Nakon razigrane 'Imagine' posvećene malim djevojčicama s velikim snovima i snažnog 'Mirakula' koji je žarkim bojama portretirao neuništivi duh žene, izložba 'Women' donosi nešto mračniju atmosferu, stoji u priopćenju.

'Kolekcija je većim dijelom nastala u prošloj godini za koju svi znamo kakva nam je bila. Jako je teško bilo razmišljati u boji. Uz sve te silne zabrane, ograničenja, strahove i nesigurnost, zatvoriti se u studio i stvarati bio je veliki izazov. I upravo svi ti strahovi i zabrane su me podsjetili da u mnogim dijelovima svijeta žene od svog rođenja žive u još gorem strahu i sa puno rigoroznijim zabranama. Nemaju pravo na maštanje, na školovanje, nemaju pravo glasa, kretanja, pravo na bankovni račun, vozačku dozvolu itd. Isto tako u ovim 'našim' krajevima koji se vole nazivati 'naprednima', žene i dalje rade iste poslove kao i njihovi kolege, ali za manju plaću. I zbog toga na ovogodišnjoj izložbi prevladavaju tamniji tonovi, ali prkosni pogledi. Kroz izložbu 'Women' moje cure pričaju svoje priče.

  • +5
Branka Grubić izložba Women Izvor: Licencirane fotografije / Autor: SANJA LYDIA

U ugodnoj ljetnoj večeri na otvorenom, nakon službenog otvorenja izložbe, brojni posjetitelji uživali su i u koncertu jedne od naših najcjenjenijih i nagrađivanijih kantautorica Irena Žilić. Nakon turneje po Velikoj Britaniji i Italiji sa Morcheebom, Irena je dokaz da se na ovdašnjim pozornicama kriju svjetski talenti koje samo treba prepoznati.

Ovogodišnji kulturni ljetni program ispred šibenskog Azimuta je uistinu bogat izložbama i koncertima u organizaciji Kolektiva 4B, čiji je Branka član od osnutka: 'Izlaganje na travi ispred Azimuta, pod reflektorima i bojama okupanim krošnjama stabala, jedinstven je doživljaj kojeg umjetnik može samo poželjeti. Kroz Kolektiv 4B želimo šibenskim i gostujućim umjetnicima pružiti taj osjećaj – slobodu stvaranja i idealne uvjete prezentacije. Nakon mojih cura, slijedi zajednička izložba šibenskih umjetnika pod nazivom 'Litnja kužina', a zatim i izložba fotografija 'Djevojka iz moga kraja', posvećena našem Arsenu. Svakim danom Azimut sve više postaje istinski centar šibenske nezavisne kulturne scene i zaista je lijepo biti dio te priče. Otvorenja izložbi postaju atraktivni kulturni i društveni događaji na kojima se okupi više stotina ljudi. Takvo nešto donedavno je bilo nezamislivo. Zaista je predivno živjeti i stvarati u Šibeniku u ovom vremenu.'

Izvor: Društvene mreže

Uz Brankine slike i Irenin vokal bila je to uistinu emocijama ispunjena ljetna večer u Šibeniku.

Izložbu 'Women' može se pogledati svaki dan do 14. srpnja. Nakon Šibenika, u rujnu ove godine, izložbu će moći pogledati i zagrebačka publika. Izložba će biti postavljena u galeriji Umjetnost osmjeha, u Radićevoj ulici u razdoblju od 2.-12. rujna.