TERO SAARINEN COMPANY

Finska baletna skupina nastupa u zagrebačkom HNK

01.03.2017 u 12:30

Bionic
Reading

Jedna od značajnijih europskih suvremenih plesnih skupina, finska baletna kompanija Tero Saarinen Company, gostovat će u četvrtak 30. ožujka u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu s plesnom predstavom 'Morphed', koreografiranom na glazbu poznatog finskog skladatelja i dirigenta Esa-Pekke Salonena.

Kako se ističe u najavi, Tero Saarinen Company utemeljio je 1996. finski plesač i koreograf Tero Saarinen. Skupina svoje predstave stalno prikazuje u Aleksandrovu kazalištu (Aleksanterin teatteri) u Helsinkiju, u kojemu je Saarinen 1980. započeo plesačku karijeru.

Krenuvši od temeljne premise korištenja plesa kao alata za promicanje temeljnih ljudskih vrijednosti i humanog pogleda na svijet, kompanija je u međuvremenu postala jedna od značajnijih europskih suvremenih plesnih skupina, a Saarinen čest gost u brojnim europskim plesnim kazalištima, gdje koreografira plesne predstave temeljene na vlastitu specifičnom plesnom stilu te održava plesne radionice.

Kompanija je dosad gostovala u četrdesetak europskih zemalja, a u Zagrebu će se predstaviti s predstavom "Morphed", nastalom 2014., čija su dosadašnja brojna prikazivanja diljem svijeta uvijek praćena iznimno dobrom percepcijom i publike i kritike.

Morphed - trailer Autor: youtube

'Karakterističan koreografski stil temeljen na klasičnome i suvremenome plesnom vokabularu s ratničkim elementima i butoh tradicijom japanskoga plesnog kazališta, donosi predstavu iznimne energije, u kojoj sedmorica snažnih muških plesača, svojim vlastitim emocijama i intenzitetima ostvaruju suvremen, čist i mističan ples', stoji u najavi.

Glazba poznatog finskog skladatelja i dirigenta Esa-Pekke Salonena u potpunosti je stopljena s koreografskim intencijama autora, kao i scena Mikkija Kunttua i kostimi Teemua Muurimäkija.