U KINU EUROPA

Filmom 'Fair Play' otvoren Tjedan češkog filma

15.10.2015 u 22:28

Bionic
Reading

Tjedan češkog filma, jedna od najstarijih i najzanimljivijih međunarodnih filmskih manifestacija u Hrvatskoj, otvoren je u četvrtak navečer u zagrebačkom kinu Europa filmom 'Fair Play' Andreje Sedlačkove

Taj aktualni češki kandidat za Oscar kroz priču o mladoj sportašici koja se priprema za Olimpijadu 1984. prikazuje ondašnju strogu kontroliranu čehoslovačku svakodnevicu. Film je na svečanom otvorenju najavila glumica Ana Geislerova, jedna od glavnih protagonistica filma, poručivši mladima kako bi se trebali držati 'fair playa' i prihvatiti pobjedu samo ako je ostvare na pošten način.

Geislerova je jedna od najpoznatijih i najuspješnijih čeških glumica, a u filmu se pojavljuje uz mladu slovačku zvijezdu Judit Bardos, u ulozi njezine majke, bivše sportske nade čiju je karijeru uništilo glasno kritiziranje režima.

Otvarajući Tjedan češkog filma, ministar vanjskih poslova Republike Češke Lubomir Zaoralek izrazio je zadovoljstvo što se na otvorenju te tradicionalne manifestacije u kinu Europa, koja se ove godine održava u svom 22. izdanju, okupio tako veliki broj posjetitelja.

Ovogodišnji Tjedan donosi još pet recentnih filmova češke kinematografije koji još nisu igrali u domaćim kinima. Prikazat će se i dobitnik devet "Čeških lavova", triler "U sjeni" Davida Ondričeka, čija se radnja odvija u Pragu pedesetih godina. U središtu priče je inspektor kojega istraga naizgled rutinske provale vodi prema mračnim tajnama komunističke države. U glavnoj ulozi je češki glumački veteran Ivan Trojan.

Fotograf Irene Pavlaskove prati ključne trenutke u životu uspješnog umjetnika s velikim talentom, ali i podjednako velikom strašću prema ženama. Nadahnut je životom i djelom Jana Saudeka, popularnog češkog fotografa koji ima impresivnu međunarodnu reputaciju, ali ga prate i brojne kontroverze, pa se film ne preporučuje mlađima od osamnaest godina.

Film Put do izlaza Petra Vaclava potresna je priča o mladoj Romkinji i njezinoj borbi protiv ograničavajuće i stereotipima opterećene okoline. Premijerno je prikazan na festivalu u Cannesu, a osvojio je sedam "Čeških lavova", najviših čeških nacionalnih filmskih priznanja, uključivši one za najbolji film i najboljeg redatelja.

Kao tipična češka komedija najavljen je film Ljubavne bore me more Jirija Stracha, koji prati umirovljenog učitelja u potrazi za nekoć slavnom glumicom Janom, koja je mnogo desetljeća ranije ostavila neizbrisiv trag u njegovom životu. Češka glumačka ikona, Jirina Bohdalova je za ulogu temperamentne Jane bila višestruko nagrađivana, među ostalim i za najbolje glumačko ostvarenje u Međunarodnom programu Pula Film Festivala.

U režiji Jana Baleja prikazat će se animirani film izrađen tehnikom stop-animacije, Mala iz ribarnice, suvremena adaptacija bajke Hansa Christiana Andersena o Maloj sireni. U filmu se pojavljuje 66 različitih lutaka, a morske dubine zamijenjene su kontekstom užurbane gradske luke. Unatoč tim promjenama film prenosi izvornu poruku koja je aktualna i danas - o snazi bezuvjetne ljubavi i moralnih vrijednosti.

Program Tjedna češkog filma, ostvaren u suradnji s češkim veleposlanstvom u Zagrebu, zatvara se 20. listopada, a dva dana kasnije otvorit će se filmom "U sjeni" u Art kinu Croatia u Rijeci, koja ga ugošćuje sedmi put.