FESTIVAL DOKUMENTARACA

Film 'Marijine' u njujorškoj MoMA-i

15.02.2012 u 15:41

Bionic
Reading

Dokumentarno-igrani film 'Marijine' riječke redateljice Željke Sukove bit će predstavljen u okviru ovogodišnjeg festivala MoMA's Documentary Fortnight, koji će se održati u New Yorku od 16. do 28. veljače, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC)

Hrvatski film prikazat će se 27. veljače, u sklopu programa Gala Closing Night, te dan kasnije u Nitehawk Cinema u Brooklynu, gdje se održava svečano zatvaranje Festivala. Film će predstaviti redateljica i scenaristica Željka Sukova te direktor fotografije i montažer Aleš Suk.

U program MoMA’s Documentary Fortnight međunarodnog festivala, posvećenog umjetničkim dokumentarnim filmovima, uvršteno je više od četrdeset filmova, a u popratnom dijelu održat će se brojna gostovanja autora, performansi i glazbeni nastupi.

HAVC podsjeća da do 17. veljače u MoMA-i traje izložba 'Scene iz Zagreba' koja predstavlja publikacije iz razdoblja 'nove umjetničke prakse', časopise, fotografije, letke, bilješke, skice i rukopise umjetnika koji su obilježili šezdesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća.

Radovi Gorana Trbuljaka, Ivana Picelja, Brace Dimitrijevića, Sanje Iveković, Mladena Stilinovića, Vlade Marteka i ostalih pripadnika pokreta ilustriraju intenzivno razdoblje koje je, među ostalim, obilježio izlazak umjetnika iz tradicionalnog studija u gradske prostore te zajedničko djelovanje i okupljanje umjetnika i kritičara oko pojedinih galerija, kao što je Galerija SC-a.

Do sredine ožujka u tom čuvenom njujorškom Muzeju moderne umjetnosti traje i velika retrospektivna izložba video-radova i instalacija Sanje Iveković pod nazivom 'Slatko nasilje'.