SCENA TRAVNO

Ferlinova predstava nagrađena na BITEF-u i vraća se u Zagreb

25.09.2015 u 11:10

Bionic
Reading

Nakon velikog uspjeha na Kunstenfestivalu u Bruxellesu i talijanskom Mittelfestu, HNK u Zagrebu s predstavom 'Mi smo kraljevi a ne ljudi', Matije Ferlina 21. rujna s velikim uspjehom sudjelovao je na ovogodišnjem BITEF-u gdje je predstava dobila specijalnu nagradu Žirija 'Jovan Ćirilov' , a 9. listopada sudjelovat će i na sarajevskom MESS-u, priopćili su iz HNK te najavili zagrebačke izvedbe nakon ljetne stanke i gubitka prostora na Velesajmu gdje je predstava premijerno izvedena u svibnju

Ova prošlosezonska uspješnica Drame HNK Zagreb u rujnu i listopadu ponovno je na repertoaru, te će biti prikazivana na sceni Travno, Božidara Magovca 17. Datumi izvedbi su 30. rujna, 1., 2., 3., 6. i 7. listopada 2015. s početkom u 20 sati.

Uz Ferlinov već iskušani tim suradnika (scenograf Mauricio Ferlin, dramaturzi Goran Ferčec i Jasna Žmak, skladatelji Alen i Nenad Sinkauz), u predstavi sudjeluju članovi ansambla Drame HNK u Zagrebu: Livio Badurina, Ana Begić, Jadranka Đokić, Dušan Gojić, Ivana Jončić i Iva Mihalić.

U predstavi 'Mi smo kraljevi a ne ljudi' Matija Ferlin nastavlja formalno istraživanje scenskog pokreta i jezika kojime se bavio u svojim prethodnim projektima za više izvođača (“Samice”, “Istovremeno drugi”, “Studenti harmonije”) gdje mu je cilj bio ispitati što se s kazalištem događa kada jezik koji se pojavljuje u njemu prestanemo tretirati kao njegovo centralno referentno mjesto. Koristeći pokret kao jeziku ravnopravno sredstvo, Ferlin u ovom projektu kao ishodišni materijal koristi dječji jezik, dječje misli i rečenice koje je prikupio iz niza izvora, i kojima je oblikovao jedan specifičan izvedbeni svijet koji izmiče logici svijeta na koji smo, kao odrasli, navikli. Želeći iz njega stvoriti pokret koji će ga ispuniti novim značenjima Ferlin nas tako ponovo podsjeća na to koliko je snažno naše viđenje svijeta određeno našim korištenjem jezika i koliko neistraženih mogućnosti i u svijetu i u jeziku još postoji.