OCIJENJEN SPOMENIK

Evo kojem ste Franji Tuđmanu dali najviše glasova

26.08.2015 u 07:00

  • +12

Spomenici prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Mršić / PIXSELL

Bionic
Reading

Dosadašnja rješenja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku nisu stekla blagonaklonost povjesničara umjetnosti, a tportal je otišao korak dalje i svojim čitateljima ponudio mogućnost glasanja za 16 spomenika postavljenih diljem Hrvatske. Sudeći po ocjenama, ni čitatelji tportala nisu pretjerano zadovoljni dosad ponuđenim rješenjima, među kojima je tijesnu pobjedu odnio spomenik iz Bibinja, rad Petra Dolića

Ponuđenih 16 spomenika, koje su čitatelji u anketi tportala mogli ocijeniti ocjenama od 1 do 10, ocijenjeno je prosječnim ocjenama u rasponu od 3.13 do 4.25. Iz prilično ujednačenih i osrednje ocijenjenih spomenika, ni jedno rješenje ne odskače ni svojom privlačnošću, ni odbojnošću.

Radovi najzastupljenijeg autora spomenika Kuzme Kovačića kotiraju kod naših čitatelja dosta visoko pa je tako spomenik iz Slavonskog Broda zauzeo drugo mjesto s prosječnom ocjenom 4.24, dok je spomenik iz Velikog Trgovišća s prosječnom ocjenom 4.06 na četvrtom mjestu. Nešto lošije prošao je njegov rad iz Škabrnje koji se s prosječnom ocjenom 3.88 našao na devetom mjestu. Valja istaknuti da je Kuzma Kovačić vrlo tijesno izgubio prvo mjesto, na koje je s ocjenom 4.25 zasjeo Petar Dolić, autor spomenika u Bibinju.

Pomalo iznenađujuće, visoko treće mjesto s prosječnom ocjenom 4.18 zauzeo je predimenzionirani, četiri metra visok spomenik, s predimenzioniranim okvirima naočala prvog predsjednika, kojega je za mještane Pridrage izradio Ivan Malenica.

Posljednji otkriveni spomenik, postavljen na kninskoj tvrđavi kojega je nakon ponovljenog natječaja izradio Miro Vuco zauzeo je samo začelje ljestvice s ocjenom 3.40, a lošije od njega ocijenjen je samo spomenik Franji Tuđmanu u Jasenicama, za kojega je autor Martin Šoša dobio ocjenu 3.13. Podsjetimo da je za kninski spomenik natječaj ponovljen jer ni jedan od 18 pristiglih prijedloga, među kojima i onaj Kuzme Kovačića, nije zadovoljio ocjenjivački sud.

Autor Anto Jurkić za svoj je rad u Osijeku ocijenjen s 4.01, dok je njegov rad u Virovitici prošao nešto lošije dobivši ocjenu 3.80. Zajednički rad Zorana Jurića i arhitekta Branka Silađina u Splitu ocijenjen je s 4.00, spomenik u Benkovcu autora Tomislava Kršnjavija dobio je ocjenu 3.99, Aleksandar Guberina je za svoj rad u Biogradu na Moru ocijenjen s 3.92, a Ivan Kujundžić za spomenik u Podbablju s 3.73. Slijede Kažimir Hraste koji je za spomenik u Makarskoj dobio ocjenu 3.55, Joakim Gregov s ocjenom 3.70 za spomenik u Pakoštanima i Ante Ljubičić s ocjenom 3.57 za spomenik u Runovićima.