NAJPRODAVANIJI NASLOVI

Evo koje su knjige najtraženije među hrvatskim čitateljima

22.11.2015 u 08:27

Bionic
Reading

U šest dana trajanja sajma Interliber Zagrebačkim se velesajmom prošetalo više od sto tisuća posjetitelja. Prema listama s tri najprodavanije nove knjige, dobivenih od naših najvećih izdavača, među naslovima koji su na Interliberu prodavani prosječno u 300-tinjak primjeraka našla su se i dva domaća pisca romana, Zoran Ferić s knjigom 'Na osami blizu mora' i Miljenko Jergović s knjigom 'Sarajevo, plan grada'. Među najprodavanije se svrstao i 'Veliki rječnik hrvatskoga standardnog jezika', čime je Interliber očuvao tradiciju kao mjesto na kojem se skupi priručnici mogu nabaviti povoljnije

Školska knjiga je svoje nove naslove ponudila po 20 posto nižim sajamskim cijenama, a priliku da najobuhvatniji i najpotpuniji rječnik suvremenoga hrvatskog jezika (VRH) dobiju po cijeni od 639,20 kuna, umjesto redovne cijene od 799 kuna, iskoristilo je 250 posjetitelja Interlibera.

Politički bestseler 'Svjetski poredak' iz pera velikog državnika i diplomata H. Kissingera, koji otkriva kako izgraditi međunarodni poredak u svijetu obilježenom različitim povijesnim perspektivama, sukobima, novim tehnologijama i ideološkim ekstremizmima, prodan je u 201 primjerku po sajamskoj cijeni od 175,20 kuna.

Na trećem mjestu po prodaji je 'Umjetnost - vodič kroz povijest i djela', u kojem autorica Stephe Farthing s više od 1.100 ilustracija vodi čitatelja kroz najpoznatija djela svjetske likovne umjetnosti. Po sajamskoj cijeni od 279,20 kuna vodič je kupilo 199 posjetitelja.

'Megapromjena' bivših i sadašnjih novinara poznatoga časopisa The Economist (Daniel Franklin i John Andrews) najprodavaniji je novi naslov Naklade Ljevak. Knjiga koja se bavi sveobuhvatnim trendovima koji danas preobražavaju svijet brže negoli ikad prije u ljudskoj povijesti prodana je u 679 primjeraka po cijeni od 99 kuna.

Na drugom mjestu s 455 prodanih primjeraka je 'Dnevnik gradske cure' Andree Andrassy, koji čitatelja kroz seriju odabranih kolumni vodi u svijet muško-ženskih odnosa, prekida, torte od sira i, možda najvažnije od svega, otkriva kako postati petorazredni glumac u trećerazrednoj seriji. Meki uvez prodavan je za 129 kuna, tvrdi za 30 kuna više, a bez obzira na ukoričenje, dnevnik sadrži i golišavu sliku.

'Umjetnost života' Brune Šimleše s 389 prodanih primjeraka je na trećem mjestu. Jedna od važnijih ideja ove knjige, za čiji je meki uvez trebalo izdvojiti 99 kuna ili 139 kuna za tvrdi, glasi da smo pravo voljeti i biti voljeni stekli rođenjem pa autor čitateljima objašnjava kako privući ljubav koju zaslužujemo.

Najprodavanija Frakturina knjiga na Interliberu je 'Što nas ne ubije', u kojoj se Larssonov nasljednik David Lagercrantz smjelo uhvatio ukoštac s Lisbeth Salander i Mikaelom Blomkvistom, dobro nam poznatim protagonistima trilera 'Muškarci koji mrze žene', 'Djevojka koja se igrala vatrom' i 'Kule u zraku'. Po sajamskoj cijeni od 120 kuna prodano je više od 300 primjeraka.

Roman Miljenka Jergovića 'Sarajevo, plan grada' je knjiga u kojoj ima mjesta i za sadžije i sveučilišne profesore, i za lokalne lude i liječnike, za sve one o kojima nijedna povijest neće napisati ni retka, ali bez kojih nijedne povijesti ne bi bilo, knjiga kakvu bi svaki grad poželio imati, ali koju je mogao dobiti samo onaj čiji pisac u njemu više ne živi. Po cijeni od 135 kuna prodana je u 200-tinjak primjeraka.

Jedan od najvažnijih suvremenih europskih književnika i velik zaljubljenik u Španjolsku, Cees Nooteboom, s jednim od svojih najznačajnijih djela 'Skitnje do Santiga' zauzeo je treće mjesto, a njegove knjige po sajamskoj cijeni od 110 kuna prodano je stotinjak primjeraka. Nooteboom u 'Skitnjama' putuje prema Santiagu de Composteli prateći tragove velikih figura španjolske prošlosti te posjećujući mjesta u kojima se kovala sudbina te veličanstvene zemlje.

Na prvo mjesto VBZ-ove liste najprodavanijih naslova smjestila se knjiga 'Čistoća' Jonathana Franzena, s 457 prodanih primjeraka po cijeni od 129 kuna. 'Čistoća' je zamršen, ali savršeno kontroliran roman o velikim temama u kojem svi likovi nose neku svoju tajnu, sram i krivnju, a sâm Franzen nazvao ju je knjigom o našim modricama i povredama.

Knjiga 'O toleranciji' Mirjane Krizmanić, po cijeni od 99 kuna, s prodanih 385 primjeraka na drugom je mjestu VBZ-a. Činjenica da se o toleranciji mnogo govori, ali premalo zna, potakla je profesoricu Krizmanić na ponovno razmatranje tolerancije u svakodnevnom životu svakoga od nas i društva u cjelini.

Roman Zorana Ferića 'Na osami blizu mora', po cijeni od 99 kuna, prodan je u 369 primjeraka. Ferićev književni dom i ovaj je put otok Rab, na kojem pratimo živote nekoliko lokalnih galebova i malomišćanskih cura od adolescencije nabrijane hormonima do onih umornih i rezigniranih trenutaka kad već počinjemo sumirati svoje živote.

Na vrhu najprodavanijih novih naslova Profila, koji nije želio izlaziti s brojevima, triler je 'Vrlo komplicirana trgovina' svestranog Hugha Laurieja, najpoznatijeg po ulozi dr. Housea. Slijede roman 'Nulti broj' Umberta Eca i bojanka za odrasle 'Animorfija' Kirby Rosanes.

O broju prodanih primjeraka nisu željeli govoriti ni u Algoritmu, a ne računajući outlet naslove, najprodavanije knjige na Interliberu bile su im 'Marsovac' Andyja Weira, 'Propuh, papuče i punica' Codyja McClaina Browna i knjige J. K. Rowling iz serijala 'Harry Potter'.

Recimo i to da su najprodavanije knjige općenito na Interliberu stari naslovi po znatno sniženim cijenama. Naklada Ljevak je tako spustivši cijenu knjige Anne Rice 'Vrijeme anđela' sa 139 na devet kuna rasprodala svih 980 primjeraka preostale naklade dok je Profil roman 'Kradljivica knjiga' Markusa Zusaka dotisnuo u tri tisuće primjeraka i rasprodao po popularnoj cijeni od 29 kuna.