OBJAVILA UHA

Evo koja je domaća arhitektura nominirana za najbolju u prošloj godini

08.03.2018 u 15:34

Bionic
Reading

Udruženje hrvatskih arhitekata objavilo je projekte nominirane za najbolju stambenu arhitekturu u 2017., kao i najbolje u oblikovanju i unutrašnjem uređenju te u publicističkom, kritičkom, znanstveno-istraživačkom i teorijskom arhitektonskom radu, kao i za najbolje ostvarenje u 2017. u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva. Nagradu 'Viktor Ivančić' za životno djelo dobio je Ante Rožić, a ostali dobitnici proglasit će se na Godišnjoj izložbi 22. ožujka u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu

Kako je UHA objavila na svojim stranicama, nagradu ‘Viktor Kovačić’ za životno djelo dobiva Ante Rožić, koji, među ostalima, potpisuje hotel Maestral u Brelima. Osim ove, 'Viktor Kovačić' dodijelit će se i najuspješnijem ostvarenju u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva, a u 2017. su nominirani  Osnovna škola Žnjan-Pazdigrad u Splitu, čiji su autori Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić i Maja Furlan Zimmermann (x3m) te Bazen Vukovar u Borovu naselju koji potpisuje Arhitektonski biro Turato.

Za nagradu 'Drago Galić' koja se dodjeljuje za stambenu arhitekturu u 2017. nominirani su Stambeni sklop Jordanovac Svebora Andrijevića i Luke Korlaeta, Stambena kuća za dvoje u Zagrebu Bogdana Budimirova, Ladanjski sklop u Konštarima na Pelješcu i Kuća za odmor Issa Megaron na Visu autora Davora Matekovića (Proarh) i koautorice Vedrane Jančić.

  • +6
Najbolja domaća arhitektura iz prošle godine Izvor: Promo fotografije / Autor: Bosnić + Dorotić

Među nominiranima za nagradu 'Bernardo Bernardi', za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2017. su Mini Art-kino dvorana u Art-kinu Croatia u Rijeci, autora Damira Gamulina i Antuna Sevšeka, Mali arsenal, Centa za posjetitelje HERA u Zadru autora Ive Letilović i Igora Pedišića te Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (u nastajanju) autora Dinka Peračića.

Za nagradu 'Neven Šegvić' koja se dodjeljuje za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture u 2017. nominirani su Digitalni arhiv stambenih zgrada (web portal stanovanje.plus), Mladena Jošića, Luke Korlaeta i Nine Viraga te knjiga 13 arhitektonskih razgovora Davora Salopeka.

Radove je odabrao Stručni savjet Udruženja hrvatskih arhitekata koji čine voditeljica Savjeta Ana Mrđa, Dario Crnogaća, Ivana Ergić, Maroje Mrduljaš, Mira Stanić, Helena Sterpin i Ana Šverko te slovenski arhitekt Vasa Perović, kao internacionalni gost.

Odabrani radovi bit će dijelom Godišnje izložbe realizacija arhitekata i arhitektica u 2017., koja se otvara 22. ožujka u 19 sati u zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Tada će se dodijeliti i nagrade najboljima.