bogat program

Europski dani arheologije od 18. do 20. lipnja

15.06.2021 u 15:14

Bionic
Reading

Arheološki muzej u Zagrebu i 26 partnera diljem Hrvatske - muzeja, fakulteta, udruženja i institucija obilježit će od 18. do 20. lipnja Europske dane arheologije nizom stručnih vodstava, radionica, predavanja, izložbi, promocija knjiga, projekcija filmova te virtualnih programa

Trodnevni program Arheološkog muzeja besplatan je za posjetitelje, a odvijat će se u Galeriji AMZ, lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu, arheološkom parku Andautonija i u općini Kaptol, ističe se u priopćenju.

U Galeriji AMZ posjetitelji mogu razgledati izložbu '50 godina francusko-hrvatske arheologije', a u petak online pogledati predstavljanje zbornika radova 'Monumenta marmore aereque perenniora' u čast Anti Rendiću- Miočeviću.

U petak će u dvorištu Arheološkog muzeja u Zagrebu od 11 do 14 sati biti postavljen FestArK punkt, na kojemu će se publici prezentirati bogata izdavačka djelatnost Arheološkog muzeja s 11 publikacija objavljenih u zadnjih godinu dana. Festival arheološke knjige - FestArK prošle i ove godine nije se održao zbog epidemiološke situacije i oštećenja nastalih na zgradi Arheološkog muzeja u Zagrebu uzrokovanim prošlogodišnjim potresima,

Posjetitelji će u petak i nedjelju od 10 do 15 i od 17 do 21 sati moći sudjelovati i u 'Maratonu crtanja', kada će studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba 24 sata crtati kamene spomenike koji se čuvaju u lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu. Crteži koje će studenti izraditi tijekom ove aktivnosti, bit će objavljeni u tiskanom vodiču po lapidariju koji je trenutno u pripremi.

U subotu u 20 sati u lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu održat će se promocija knjige Daniela Rafaelića i Hrvoja Gržine 'Hramovi oteti Nilu', i prikazivanje triju kratkometražnih filmova Mate Bogdanovića, arhivskog gradiva Hrvatskog državnog arhiva, 'Hramovi oteti Nilu', 'Spomenici starog Egipta' i 'Geoistraživanja u Egiptu', te prikazivanje triju kratkometražnih filmova Muzeja antičkog stakla.

Sva tri dana u Arheološkom parku Andautonija u Ščitarijevu moći će se razgledati park i Muzej mirisa, a najmlađi će moći sudjelovati u radionicama 'Rimske igre', 'Izrada bula' i 'Mali arheolozi'.

U općini Kaptol u subotu se otvara izložba 'Arheologija Kaptola', uz prigodno predavanje 'Značenje arheološkog lokaliteta Kaptol u europskom kontekstu' Hrvoja Potrebice s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Borut Križa iz Dolenjskog muzeja u Novom mestu.

U nedjelju je u općini Kaptol organiziran obilazak turističke arheološke rute 'Putevima ratnika', a održat će se i radionice namijenjene učenicima 'Klinci željeznoga doba' i 'Arheološko istraživanje' te radionice namijenjene odraslima 'Tkanje u željeznom dobu' i 'Radionica halštatske hrane', u suradnji s krčmom 'Stari fenjeri'.