OTVOREN 'STIH U REGIJI'

Ervin Jahić: 'Poezija je teritorij slobode duha još nekontaminiran'

01.06.2016 u 10:34

Bionic
Reading

Peto izdanje pjesničkoga festivala 'Stih u regiji' u organizaciji Hrvatskoga društva pisaca (HDP) otvorio je u utorak navečer u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića pjesnik i direktor festivala Ervin Jahić istaknuvši kako je poezija prije svega duhovni medij, te da je hrvatska je poezija 'zametena i pometena' u sjeni 'razvikanije' hrvatske proze

Jahić je spomenuo kako ga je današnji razgovor za Hrvatski katolički radio (HKR) koji, rekao je, iz festivalske godine u godinu, 'uvijek pokaže veći interes od našega drugog oskudnog medijskoga carstva' i potaknuo da se osvrne na tu poziciju hrvatske poezije jer, ustvrdio je, 'držimo da je to nepravedno i da je proza precijenjena'.

Svoje stajalište o precijenjenosti proze u Hrvatskoj argumentirao je riječima da je 'jednadžba za hrvatsku prozu bila - razumljivo, jasno, čitko', što je, smatra, redukcija pozicije autora, svakoga smisla, pa i onog jezičnoga'. Ipak, dodao je, bez obzira na takav stav prema poeziji, 'i u Hrvatskoj, kao što to vole i velike kulture, govorimo kako imamo poeziju'.

'Kada će se jednom pisati povijest hrvatske književnosti i kada jednom 'proradi' književna sociologija koja kod nas nikako da 'proradi i skenira' stanje, vidjet će se da je, uza sve poštovane 'oscilacije ukusa' hrvatska poezija, osobito ona časopisna, pokazala najširi i najuži horizont pjesništva, kako domaćega tako i stranoga', rekao je Jahić.

Napomenuo je kako 'smo se stvarno odmjeravali i nikada nismo govorili da imamo najbolje europske pjesnike, imamo Gudelja, Dragojevića...., nego smo sustavnim prijevodima dokazivali kakav je, primjerice, ovaj put izbor iz portugalske poezije, kakvo je naše stanje u toj duhovnoj sferi'. Jer, ustvrdio je Jahić, 'poezija je prije svega duhovni medij, a samo religiozno biće može dokučiti unutarnje biće svijeta'.

Ocijenio je kako je hrvatska poezija uvijek imala - kako u svojim vrhovima, tako i u rubnim dijelovima - zbilja 'žive' pjesnike koji se nikada nisu ulagivali i zato, ustvrdio je 'uz svesrdnu pomoć nezainteresiranih i bešćutnih medija hrvatska poezija nikada nije ni shvaćena'. Jahić smatra kako je to istodobno i povlastica jer, istaknuo je 'uvjereni smo kako je poezija teritorij slobode duha još nekontaminiran'.

Direktor Jahić rekao je kako je 'festival zapravo tri u jedno - časopis poezija, biblioteka poezija koja je iznjedrila već 50-ak knjiga, pjesničke ideje svijeta i ideje književnosti kojim grupica ljudi uz svestranu pomoć kolega želi pokazati da je poezija živa'.

Istaknuo je kako se na festivalu pokušava pokazati da i višesatno čitanje poezije može zadržati pažnju publike zbog dubine izgovorenih riječi. Na retoričko pitanje - zašto pjesnici iz susjedstva, odgovorio je kako organizatori iz godine u godinu objašnjavaju kako nije riječ o reinstituciji jugoslavenskoga kulturnog prostora, što se nikako ne čuje ili se ne želi čuti, već o 'komunikaciji s komšilukom, susjedstvom, s našom pjesničkom subraćom'. Jahić je dodao kako se krug širi i izvan bliske regije te izrazio nadu da će idućih godina biti još više pjesnika iz inozemstva.

Nakon Jahićeva uvoda, nastupila je kantautorica Dunja Knebl koja je brojne okupljene pjesnike 'uvela' u prvi 'krug' čitanja poezije Nikoline Andove, Ivana Babića, Lane Derkač, Ane Marije Grbić, Petra Gudelja, Dorte Jagić, Vladimira Kašnara, Kristiana Koželja, Asmira Kujovića, Neve Lukić, Sonje Manojlović, Tonka Maroevića i Borbena Vladovića.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Zagreba na dvije lokacije - u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića i na zagrebačkom Europskom trgu tijekom sljedeća tri dana gdje će domaći i inozemni pjesnici čitati poeziju. Sudjelovat će Asmir Kujović, Omer Ć. Ibrahimagić i Amir Talić (BiH), Dragana Tripković (Crna Gora), Nikolina Andova (Makedonija), Anastassia Vekshina (Rusija), Zarja Vršič i Kristian Koželj (Slovenija), Ana Marija Grbić i Bojan Marković (Srbija); Ivan Babić, Željko Buklijaš, Lana Derkač, Petar Gudelj, Hrvoje Jurić, Ivan Herceg, Dorta Jagić, Ervin Jahić, Vladimir Kašnar, Neva Lukić, Sonja Manojlović, Tonko Maroević, Nikica Petrak, Irena Skopljak-Barić, Davor Šalat, Drago Štambuk, Nikola Tadić, Borben Vladović i Predrag Vrabec (Hrvatska).

U srijedu, 1. lipnja, program će početi u 15 sati nastupom inozemnih i domaćih pjesnika na Europskom trgu u Zagrebu, a nastavit će se u knjižnici Bogdan Ogrizović od 20 sati, kada nastupa alternativni rock sastav Mika Male. Festival će završiti u četvrtak, 2. lipnja, matinejom 'Stih u regiji s početkom u 12 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.