KNJIGA DENNISA GRATZA

Elitocid dovodi do sloma naroda

03.05.2010 u 10:39

Bionic
Reading

Unatoč svim naporima, mali broj bosanskohercegovačkih Hrvata, Srba i Muslimana se vratio na svoja predratna prebivališta zbog toga što su protjerani predstavnici vodećeg staleža tih naroda, tvrdi u knjizi 'Elitocid u BiH 1992-1995' sociolog Dennis Gratz

Dennis Gratz elitocid definira namjernim i sustavnim progonom te fizičkim uništenje elita s ciljem da se stanovništvu oduzme njegov vodeći stalež. Predstavnici elite su ljudi koji imaju utjecaj u svome društvenom okruženju: političari, vjerske vođe, članovi uglednih obitelji, učitelji i profesori.

U knjizi 'Elitocid u Bosni i Hercegovini 1992-1995' istražuje slučajeve iz triju bosanskih općina, Zvornika, Foče i Prijedora, a bavi se i situacijom u Bijeljini, Višegradu i Sanskom Mostu. Za svako od mjesta iznosi podatke o etničkom i socijalnom sastavu stanovništva prije rata, tijek rata, kao i progone i uništavanje lokalnih elita.

Gratz ukratko tvrdi da je narod slijedio svoje vođe u bijegu – i nije se vratio, budući da se ni te elite nisu vratile. Recenzent Rüdiger Rossig smatra da je elitocid stvorio strukturne preduvjete za slom određenog naroda, te konstatirao kako se elitocid krišom pretvorio u genocid. Cjelovit tekst objavljen je na portalu Deutsche Welle.