16. VELJAČE

Ekskluzivna nagradnjača: osvojite ulaznice za baletno-glazbeni spektakl 'Radio & Juliet' u Lisinskom!

14.02.2019 u 10:03

Bionic
Reading

Zagreb će ovu subotu, 16. veljače, ponovo postati središte svjetske umjetničke scene. U dvoranu Vatroslava Lisinskog, tri godine nakon prvog predstavljanja zagrebačkoj publici, vraća se uspješnica svjetski priznatog koreografa Edwarda Cluga - Radio & Juliet

U jednoj večeri, posjetitelji Lisinskog imat će prilike uživati u čak dva baletno-glazbena remek djela, predstavi „Quatro“ u prvome činu te predstavi 'Radio & Juliet' u drugome činu. Kako se najavljivalo, sve ulaznice za predstavu koja nosi dva čina su rasprodane.

Za sve koji su uspjeli nabaviti svoju ulaznicu, i za one koji će sljedeći put biti brži, donosimo nekoliko zanimljivosti koje publiku očekuju u subotu, 16. veljače u KD Vatroslava Lisinskog.

PRIČA - KLASIKA KOJA NE ZASTARIJEVA Shakespear. Bilo koje djelo Williama Shakespeara je remek djelo. No priča o Romeu i Juliji donosi istinski bezvremenski ljubavni klasik koji i nakon više od 450 godina fascinira ljude diljem svijeta. Iako je priča o tragičnoj ljubavi već svima dobro poznata, i uprizorena je širom svijeta na mnoge načine, Edward Clug je svojom vizijom i koreografijom na glazbu Radioheada uspio unijeti dah ovog vremena u priču koja ne zastarijeva. U 'Radio & Juliet' priča je ispričana iz Julijine perspektive, kroz njene flashbackove, a Julija, na kraju, ne umire. Zvuči zanimljivo, zar ne?

BALET - SUVREMENA IZVEDBA U KOREOGRAFIJI EDWARDA CLUGA Potrebno je nadilaziti stereotipe: balet ne mora biti dosadan kao što neki misle. Ova predstava vrlo lako može promijeniti vaše mišljenje, ona pokazuje kako balet ima različite ekspresivne oblike te nosi neponovljivi autorski stil koji je nemoguće zaboraviti nakon što se pogleda. Elementi ove koreografije se vrlo teško slažu, međutim kad se koreografija rastavi na pojedine pokrete tada sve dolaze na svoje mjesto i pronalazi se logika u svakom od njih. U koreografiji za 'Radio & Juliet' te za 'Quatro' pokreti su vrlo precizni, oštri i brzi. U svakom pokretu osjeti se genijalnost vrhunskih baletana koji nose predstavu a čiju je virtuoznost u pokretima 'izvukao' svjetski priznati koreograf, Edward Clug.

GLAZBA - SPOJ BRILJATNIH UMJETNIKA NA JEDNOM MJESTU U baletnoj predstavi 'Radio & Juliet' priznati koreograf i bivši plesač Edward Clug spojio je tragičnu atmosferu Shakespearovog djela 'Romeo i Julija' te senzibilItet pjesama svog omiljenog benda Radiohead, dok je u prvom činu, pod nazivom 'Quatro' spojio hektičnu atmosferu metropole i ubrzanog načina života te briljantnu glazbu nagrađivanog slovenskog skladatelja Milka Lazara. Glazbenu podlogu 'Radio & Juliet' čine pjesme kultnog benda Radiohead, sa pet poznatih albuma – 'Kid A', 'OK Computer', 'Amnesiac', 'Hail to The Theif' i 'The Bends'. Za glazbu prvog čina 'Quatro' zaslužan je nagrađivani skladatelj i multiinstrumentalist, Milko Lazar, školovani jazz i klasični glazbenik u Grazu te u Den Haagu. Petnaest godina djelovao je u Big Bandu RTV Slovenije, kao prvi alt saksofonist, solist te skladatelj i dirigent. Lazar je surađivao s brojnim sastavima u Sloveniji i svijetu te priznatim svjetskim jazzerima kao što su Herb Pomeroy i Maria Schreider.

DENIS MATVIENKO - PLES NA OTKUCAJE SRCE Denis Matvienko, prvak Marijinskog teatra iz Sankt Petersburga, jedan je od najboljih baletana današnjice. Po broju osvojenih nagrada na najprestižnijim natjecanjima te broju otplesanih glavnih uloga, Matvienko se svrstava među najbolje baletane svijeta. Nakon što je postigao sve osobne ciljeve kao plesač klasičnog baleta, u njemu se javila želja ovladati koreografijama modernog baleta. Započeo je suradnju s poznatim koreografom Edwardom Clugom, koja je rezultirala nastankom modernih baleta 'Radio&Juliet' te 'Quatro', a isti su odmah po premijerama izazvali veliki interes javnosti. 'Može se plesati čak i na zvuk kiše ili otkucaje srca, zato su balet i rock glazba odličan spoj' rekao je Matvienko. 'Edward Clug je u predstavi Radio&Julijet koristio poznate pjesme Radioheada, otud naziv spektakla – to je igra riječi. No, iako se u pjesmama Radioheada ne spominju veronski ljubavnici, one stvaraju neponovljivu emocionalnu pozadinu spektakla koja u potpunosti odgovara priči.'

VALENTINOVO Iako možda najmanje bitno, zanimljivo je da predstava 'Radio & Juliet' rađena na temelju priče o Romeu i Juliji stiže u Zagreb baš na valentinovski vikend. Tako će publika, u mjesecu kad se na ljubav stavlja poseban naglasak, biti uvedena u svijet najljepše i najtužnije priče o ljubavi.

Sve navedeno zagrebačka publika prepoznala je na vrijeme, budući da je predstava rasprodana, pa za kraj, onim sretnicima koji su svoju ulaznicu nabavili na vrijeme, možemo samo reći: uživajte! Za informacije o budućim zanimljivim projektima pratite ARTentainment na Facebooku i Instagramu.

Čitateljima tportala darujemo 2x2 ulaznice za za baletno-glazbeni spektakl 'Radio & Juliet' u Lisinskom (16. veljače), a dobitnici su Anita Filipović i Ljiljana Stanić.